Nem kell a magyarnak a magyar sp�rgaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-23 06:21:23 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/32488
Címkék: Bihari h�rek
Ahhoz k�pest, hogy az Eur�pai Uni�ban Magyarorsz�g a hatodik-hetedik legnagyobb sp�rgatermeszt?, itthon kev�s fogy bel?le.

 

A piaci adatok szerint itthon nagyj�b�l k�tezer hekt�ron h�romezer tonna sp�rg�t termesztenek, amelynek 80-90 sz�zal�ka exportra megy, f?k�nt N�metorsz�gba �s Ausztri�ba � �rja a Vil�ggazdas�g. A szezon �prilis v�g�t?l j�nius elej�ig tart, vagyis legal�bb olyan hossz�, mint az eper�. Ha a sp�rgaszezon kezdetekor indul� importot is belesz�moljuk, �prilis elej�t?l j�nius k�zep�ig j� min?s�g? sp�rg�hoz lehet hozz�jutni.

A magyar gasztron�mia azonban csak mostan�ban kezdte felfedezni a sp�rg�t. Ennek az lehet az oka, hogy a rendszerv�lt�s el?tt az �telk�sz�t�si tank�nyvek nem adtak megfelel? �tmutat�t a term�k felhaszn�l�s�ra. A sp�rga � az export felfut�sa mellett � csak a k�tezres �vek m�sodik fel�ben jelent meg rendszeresen, statisztikailag m�rhet?en a magyar h�ztart�sok men�j�ben. Itthon f?leg levesk�nt, p�rolva �s (a z�ld fajt�t) grillezve fogyasztj�k, jellemz?en k�retk�nt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!