A könnyítés sem segített a hitelesekenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-20 13:33:37 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/3580
CĂ­mkĂ©k: Belföldi hírek, ingatlan, hitelesek, könnyítés, nem segített
Kaptak segítséget, de nem sokra mentek vele. 94 ezer olyan lakáshiteles van, akinek például átütemezte a bank a kölcsönét. Ennek ellenére sokuk továbbra is fizetési nehézséggel küzd.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss adataiból az is kiderül, hogy az összes adós közül minden harmadik késve fizeti a részleteket. Ráadásul közülük minden tizedik a lakáshitelét nem tudja időben törleszteni.

A férj az állatokat eteti, az asszony a virágokat locsolja. A Bánhegyi házaspár átlagosnak tűnő napja. Pedig nincs nyugodalmuk, amióta megkapták a bank levelét arról, hogy felmondták a lakáshitelüket.

„3 millió 400 ezer, ez az egyik hitelünk.”

És van még kettő, összesen több mint 7 millió forinttal tartoznak. Több mint 30 éve élnek a házban, a pénz a felújításokra kellett. Most viszont már árulják a lakást.

„Ezt mi építettük. Minden sarokhoz kötődik egy emlék. Nagyon sajnáljuk. Egy élet munkája van benne” – mondta Bánhegyi Jánosné.

Rajtuk valószínűleg már senki nem segíthet. 300 ezer adóson talán még igen. Ennyien csúsznak a lakáshitel törlesztésével. Közülük 90 ezren már túllépték a 90 napos határidőt is. Ők azok, akik gyakorlatilag bármelyik pillanatban megkaphatják a felmondólevelet. Hacsak előtte nem sikerül megegyezniük a bankkal. A válság óta ez 94 ezer adósnak sikerült. A pénzintézetek meghosszabbított futamidőt, a törlesztés átmeneti felfüggesztését, vagy éppen átmeneti hitelt javasoltak a bajba jutott hiteleseknek.

„Úgy tűnik, hogy az újratárgyalt, és a fizetési feltételeket tekintve könnyített törlesztőrészletű hiteleknél is, azóta, hogy egy éve vagy másfél éve újratárgyalták, újabb problémák merültek fel” – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Vagyis az adósok a segítség után sem kerültek jobb helyzetbe. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél ennek ellenére úgy számolnak, hogy idén már kevésbé nő a rosszul fizető adósok száma. A lakáshitelesek helyzetén javíthatnak a tervezett kormányzati intézkedések - ezt ígéri a leendő kormányfő. A pontos részletekről azonban eddig még nem beszélt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!