Fertőzést okozhatnak a homokzsákok!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-24 19:20:05 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/3620
CĂ­mkĂ©k: Belföldi hírek, áradás, védekezés, homokzsákok, fertőzés, veszély
Elkezdhetik bontani a homokzsákfalakat sok helyen. Apad a Sajó, a Hernád, és az eddigi legnagyobb gondot okozó Bódva is.

A homokzsákokat veszélyes hulladékként kezelik, mert fertőzéseket okozhatnak. A tisztiorvosi szolgálat Hepatitis-A fertőzéstől tart az árvizes térségekben, ezért Gamma-globulin oltást ajánl az ott lakóknak. A Közép-Tisza vidékén viszont nő a belvíz, csaknem kétezer kilométernyi partszakaszon van védelmi készültség.

Ünnepnap sincs pihenő, a megszáradt sarat söprik a járdáról Edelényben. Néhány napja ott még térdig ért a víz, és volt aki, csónakkal közlekedett az utcán. Mára visszahúzódott a folyó. Csak a homokzsákok, és a hordalék emlékeztet a rendkívüli árvízre.

Minden portán takarítanak. A munkához segítségként kaptak fertőtlenítőszereket. A több raklapnyi hipót civilek gyűjtötték össze, négy teherautót öt nap alatt töltöttek meg mindenféle adománnyal. Házhoz viszik az élelmiszercsomagokat. A karitatív szervezetek is segítenek.

A műanyag tartályok nemrég még a gáton voltak, most vizet és klórmészt kevernek össze benne, tömlővel pedig felszippantják a tartálykocsiba. Minden utcát végigjárnak, és lepermeteznek a fertőtlenítő keverékkel. A homokzsákok már veszélyes hulladéknak számítanak, speciálisan fogják őket elszállítani. Árvíz után többféle megbetegedéstől kell tartani, leggyakoribb a hasmenés járvány és a Hepatitis-A. Ezért az óvatosság.

„Arról is volt szó, hogy oltást kapunk a fertőzésveszély ellen, de még arra nem került sor” – mondta Takács Jánosné.

Már van, ahol elkezdték beoltani az embereket.

„Amitől félni kell, az a májgyulladás. Azokon a területeken ajánljuk a védőoltást, ahol
a hepatitisnek az előfordulása gyakoribb, tehát azokban a falvakban, közösségeknek a környékén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe körülbelül 5 ezer embereknek elegendő mennyiséget szállítottunk. Az oltások már el is kezdődtek” – mondta Falus Ferenc, országos tisztifőorvos.

A Bódva már apad, de a figyelőszolgálatot egyelőre fenntartják. Több településen azonban már elkezdhetik bontani a homokzsákfalakat, mert a Sajón és a Hernádon levonult az árhullám. Most a Közép-Tisza vidékén a belvíz miatt egyre nagyobb a készültségi szint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!