G√ļzsba k√∂tj√ľk a meg√ļjul√≥ energi√°katForr√°s: origo
Utolsó módosítás: 2008-12-30 10:19:16 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/466
Címkék: Ingatlan, energia, fejlesztés, támogatás
A meg√ļjul√≥ energia felhaszn√°l√°s√°t √∂szt√∂nz√Ķ lakoss√°gi energiatakar√©koss√°gi program, no meg a h√°ztart√°si energia dr√°gul√°sa hat√°s√°ra id√©n n√©gyszer annyian ny√ļjtottak be p√°ly√°zatot, mint tavaly. A p√°ly√°z√≥k z√∂me napkollektor m√Ľk√∂dtet√©s√©vel cs√∂kkenten√© k√∂lts√©geit, de akad szak√©rt√Ķ, aki szerint ez t√©v√ļt. A hat√≥s√°gok mindenesetre nem t√ļl rugalmasak.

Az Energia K√∂zpont Kht.-hoz december 5-ig √∂sszesen 1904 √©rv√©nyes p√°ly√°zat futott be a meg√ļjul√≥ energiaforr√°sok haszn√°lat√°t t√°mogat√≥ program keret√©ben. A tavaly tapasztaltakkal szemben az id√©n √©l√©nk volt a lakoss√°g √©rdekl√Ķd√©se - mondta¬† Huba Bence, a kht. k√∂rnyezetv√©delmi √©s strat√©giai igazgat√≥ja.

Ennek egyik oka lehet, hogy m√≠g kor√°bban az √∂sszes beruh√°z√°si k√∂lts√©g 15 sz√°zal√©k√°ra lehetett p√°ly√°zni, id√©n 25 sz√°zal√©k volt ez az ar√°ny, majd √©vk√∂zben 30 sz√°zal√©kra emelkedett. Az eddigi p√°ly√°z√≥k k√∂z√ľl (sz√°muk m√©g n√Ķhet az utols√≥ napokban) 1386-an napkollektor telep√≠t√©s√©hez, 101-en napelemes √©s 222-en h√Ķszivatty√ļs rendszer meg√©p√≠t√©s√©hez k√©rtek k√∂lts√©gt√©r√≠t√©st.

 

K√∂r√ľltekint√Ķ megold√°sok

A M√©rn√∂k√ļjs√°g egy kor√°bbi sz√°m√°ban Egy agroenergetikus mag√°nya c√≠mmel ecsetelte a hazai meg√ļjul√≥ energiafelhaszn√°l√°s k√°lv√°ri√°j√°t Zvolenszky Istv√°n agroenergetikus √©s n√∂v√©nyh√°zg√©p√©sz, aki szerint a nyolcvanas √©vek √≥ta egy helyben topogunk a meg√ļjul√≥ energia hasznos√≠t√°sa ter√ľlet√©n. √Āll√≠tja, butas√°g a napenergi√°t lak√°sok f√Ľt√©s√©re haszn√°lni, ellenben √©lni kellene a haszn√°lati meleg v√≠z ny√ļjtotta lehet√Ķs√©gekkel, de csak a ny√°ri h√≥napokban.

Talajh√Ķt√°rol√≥s megold√°ssal f√Ľt√©sre ugyan felhaszn√°lhat√≥ a nap ereje, de egy ilyen rendszer ki√©p√≠t√©se haz√°nkban meglehet√Ķsen bonyolult, √©s tetemes k√∂lts√©ggel j√°rna. Ugyanakkor energiatermel√©shez kev√©sb√© hasznos√≠tjuk a lez√ļzott szalm√°t √©s kukoricasz√°rat, holott azok el√©get√©s√©vel √©vente 4 milli√°rd k√∂bm√©ter f√∂ldg√°zt lehetne kiv√°ltani.

A kutat√≥ szerint mindenki l√≥d√≠t, aki teljes napenergi√°s megold√°st √≠g√©r. Csak a ny√°ri h√≥napokban, √©s akkor is olcs√≥ m√Ľanyagok felhaszn√°l√°s√°val lehets√©ges a napenergia kifizet√Ķd√Ķ hasznos√≠t√°sa - ezzel szemben √°m√≠t√°s, hogy t√©len j√≥l hasznos√≠that√≥ a napenergia - hangs√ļlyozza a szakember.

 

Csapv√≠zb√Ķl meleget

T√∂bb napkollektor-forgalmaz√≥ √°ll√≠tja, hogy berendez√©se t√©len is k√©pes 20 Celsius-fokos v√≠z el√Ķ√°ll√≠t√°s√°ra. Holott Zvolenszky Istv√°n szerint gazdas√°gosabb a k√∂z√∂ns√©ges csapv√≠z energi√°j√°nak a befog√°sa, amelynek t√©li h√Ķfoka "mag√°t√≥l" is el√©ri a 12 Celsius-fokot.

Nehezm√©nyezi tov√°bb√°, hogy a panelprogram keret√©ben napkollektoros √°llv√°nyerd√Ķket telep√≠tenek a h√°zak tetej√©re. A kollektorok t√∂bbnyire 45 fokban sorakoznak, mondv√°n "j√≥ lesz t√©len-ny√°ron", csakhogy a v√≠zszintesen fektetett napkollektort √©ri a legt√∂bb sug√°rz√°s. Megjegyzend√Ķ, a fagyvesz√©ly miatt t√©len v√≠ztelen√≠teni kell a kollektorokat.

Egy√©bk√©nt idehaza a hat melegebb h√≥napban foghat√≥ be az √∂sszes napenergia k√©tharmada. Nehez√≠ti a tiszt√°nl√°t√°st, hogy a korszer√Ľ napelemek √©s -kollektorok mellett egyes forgalmaz√≥i √©rdekcsoportok sil√°ny min√Ķs√©g√Ľ berendez√©sei is megtal√°lhat√≥k a hazai piacon.

 

√Črdemes figyelni a red√Ķnyre, k√©m√©nyre

Zvolenszky Istv√°n szerint a t√©li f√Ľt√©ssz√°mla √∂sszege megfelel√Ķ ablakok √©s rol√≥k egy√ľttes haszn√°lat√°val is jelent√Ķsen cs√∂kkenthet√Ķ. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy mik√∂zben milli√°rdos √∂sszegek felhaszn√°l√°s√°val orsz√°gszerte zajlik az ablakcsereprogram, sokszor a j√≥ faablakokat is kidobj√°k a szem√©tbe.

Jellegzetes hiba, hogy a m√Ľanyagablak f√∂l√© nem tesznek minitokos red√Ķnyt, holott az ablakon t√°voz√≥ energia 20 sz√°zal√©ka visszatarthat√≥ lenne, ny√°ron pedig visszavern√© a napsugarat. A szinte t√∂k√©letesen z√°r√≥d√≥ m√Ľanyag ablak miatt megsz√Ľnik a term√©szetes szell√Ķz√©s, ez pedig kont√°r kivitelez√©sn√©l vesz√©lyes, mert a konyhai elsz√≠v√≥ visszasz√≠vhatja a m√©rgez√Ķ f√Ľt√©sg√°zokat a k√©m√©nyb√Ķl.

Cs√∂kkenthet√Ķ a f√Ľt√©ssz√°mla vegyes t√ľzel√©s eset√©n (sz√©n, fa) a k√©m√©ny karbantart√°s√°val. Egy b√©l√©scs√Ķ n√©lk√ľli (hideg) k√©m√©nyben kicsap√≥dik a korom, ami szennyezi a k√∂rnyezetet, sz√Ľk√≠ti a f√ľst √ļtj√°t, r√°ad√°sul cs√∂kkenti a f√Ľt√©s hat√°sfok√°t. Zvolenszky arra is r√°mutat, hogy megfelel√Ķ radi√°torkioszt√°ssal, a f√Ľt√Ķtestek elhelyez√©s√©vel szint√©n jelent√Ķs megtakar√≠t√°s √©rhet√Ķ el.

 

Megt√©r√ľl√Ķ energiabefektet√©sek

A meg√ļjul√≥-ipar√°g hazai kiteljesed√©s√©t sz√°mos t√©nyez√Ķ akad√°lyozza, t√∂bbek k√∂z√∂tt a szabv√°nykult√ļr√°nk gyenges√©gei, az energiatudatos oktat√°s hi√°nya, a meg√ļjul√≥ energia hasznos√≠t√°s√°ban √©rintett ipar√°gak fejletlens√©ge - v√©li V√©ghely Tam√°s, a Gaiasolar Kft. tulajdonos-√ľgyvezet√Ķje, a Napenergia Klaszter alap√≠t√≥ tagja.

Szerinte jelent√Ķs √°talak√≠t√°sra szorul az √©p√≠t√©s√ľgyi szab√°lyoz√°s, mik√©nt az energiatermel√©si √©s -eloszt√°si politika is. Tapasztalatai szerint a meg√ļjul√≥ energiaforr√°sok k√∂z√∂tt a h√Ķszivatty√ļ √©s a napkollektor n√©pszer√Ľbb, mint a napelemes vagy a sz√©lgener√°toros megold√°s, hiszen ez ut√≥bbiak megt√©r√ľl√©se ak√°r 20 √©vbe is telhet. Hozz√°tette, kedvez√Ķ √°r- √©s ad√≥politik√°val, t√°mogat√°ssal a h√Ķszivatty√ļs √©s napkollektoros megold√°s ak√°r 8-10 √©v alatt megt√©r√ľl.

V√©ghely Tam√°s megjegyezte, m√≠g Magyarorsz√°gon a geotermikus √©s a napenergia hasznos√≠t√°sa jelent√Ķs megtakar√≠t√°sokat √©s k√∂rnyezetv√©delmi el√Ķny√∂ket hozhat, addig a sz√©lenergia, illetve a bioenergia hasznos√≠t√°sa korl√°tozott. Egyes orsz√°gr√©szeken kimondottan ellenzi az energiaszalma termel√©s√©t.

 

Miel√Ķbb l√©pni kell

"Egy h√Ķszivatty√ļ telep√≠t√©se jelent√Ķsen cs√∂kkenti, ak√°r teljesen kiv√°lthatja a g√°zfogyaszt√°st, Magyarorsz√°gon m√©gis alig 700 h√Ķszivatty√ļ √ľzemel. Sv√©dorsz√°gbanugyanez a sz√°m 700 ezer. A napkollektorok telep√≠t√©s√©vel is csak 70 ezer n√©gyzetm√©tern√©l tartunk. A meg√ļjul√≥ energi√°k terjed√©s√©t azonban megg√°tolni nem lehet, hiszen nyakunkon a kl√≠mav√°ltoz√°s, amely el√Ķl v√°ltozatlan energiapolitik√°val nem tudunk kit√©rni" - mondta V√©ghely Tam√°s.

A Gaiasolar Kft. vezet√Ķje r√°mutatott, a meg√ļjul√≥ energiaforr√°sok terjed√©s√©t az √©p√≠t√©si hat√≥s√°gok t√∂bbek k√∂z√∂tt √ļgy g√°tolj√°k, hogy az utcak√©phez √©s n√©h√°ny l√©nyegtelen szemponthoz k√∂tik az enged√©lyek kiad√°s√°t. A k√∂t√∂tts√©gek k√∂sz√∂n√Ķviszonyban sincsenek a realit√°ssal, holott egy alacsony energiaig√©ny√Ľ h√°z a mai √°tlag nyolcad√°t ig√©nyli.

V√©ghely Tam√°s szerint valamennyi √ļj h√°zra minimumk√∂vetelm√©nyk√©nt napkollektort kellene telep√≠teni, tov√°bb√° m√°r a tervez√©sn√©l indokolt lenne √©rv√©nyes√≠teni az alacsony energiaszint teljes√≠t√©s√©t, illetve megk√∂vetelni az √©p√ľl√Ķ h√°z megfelel√Ķ t√°jol√°s√°t, az egy√©b energiatakar√©kos √∂tletek mellett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
V√©lem√©nye van? √ćrja meg!