Hamuban sült pogácsával kínálták a vendégeketForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-26 15:03:43 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/5403
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, kemencés napok, Bakonszeg
Idén negyedik alkalommal rendezték meg Bakonszeg művelődési házának udvarán a Kemencés napot, a hagyományápolás, a magyarságőrzés és a magyar termékek vására jegyében.

Az évekkel ezelőtt szabadban felépített kemencék környékén már kora reggel tüsténkedtek az asszonyok, hiszen a kenyéralapú tészták keléséhez idő kellett! Így aztán mire a hivatalos megnyitóra került sor, már ízelítőt is kaphattak a helyiek és a vendégek a kenyérlángosból, kenyérlepényből, hamuban sült pogácsából, egyéb édes vagy sós kelt tésztákból.

Gera Péter polgármester az alkalmi színpadról köszöntötte a megjelenteket, köztük jó néhány polgármestert, akik csapataikat kísérték el Nagyrábéról, Szentpéterszegről, Zsákáról, Furtáról, Berettyóújfaluból. A kis falu igazán kitett magáért, mert a kemencés napba szüreti felvonulás, szüreti bál is belefért, a környék amatőr együtteseinek fellépése mellett. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője ünnepi megnyitójában a hagyományápolást, magyarságőrzést és a magyar termékek népszerűsítését emelte ki. Matkóné Cseh Brigitta református lelkésznő pedig megáldotta az új kenyeret és új bort. Ezután került sor a Tiszta udvar, rendes ház mozgalom idei nyerteseinek díjazására. 15 portát díjaztak, melyek közül ötöt külön kiemeltek. A több éve, folyamatosan rendben, tisztán tartott ingatlantulajdonosok – Tóth Kálmánné, Sólyom Zoltán, Balogh Sándor, Jenei Gábor és Szűcs Katalin – oklevelet, ajándékcsomagot és a mozgalom tábláját kapták.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!