Az eddig kivárók beindíthatják a lakáspiacotForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-03 09:21:54 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/6647
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, ingatlan, lakáspiac, tranzakció
Aki eddig habozott ingatlant venni, előbb-utóbb rászánja magát a tranzakcióra - legalábbis egyes elemzők ezt remélik. Eladások tekintetében kettészakadt az ország.

A válságot megelőző néhány évben éves szinten 150-180 ezer körül alakult a lakás adásvételek száma. Ez 2009-től évi 80-90 ezerre csökkent, ha csak a különbség felével számolunk, ez 100-150 ezer meg nem valósult tranzakciót jelent - nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője az MTI-nek.

A habozás-kivárás legfőbb oka a szakemberek szerint az általános gazdasági bizonytalanság. Az emberek nem mernek eladósodni és nem szívesen vesznek fel hitelt, ráadásul az egyes pénzintézetek sem túl aktívak hitelkihelyezésben.

Hozzájárulhat a kialakult helyzethez az is, hogy jelenleg a lakások bérleti díja alacsonynak mondható. Piaci árról alapvetően akkor beszélünk, ha az éves lakbér mértéke eléri a lakás árának öt százalékát. Jelenleg ez nem jellemző, vagyis a legtöbb esetben jobban jár az, aki lakáshitel törlesztés helyett albérletbe költözik, megtakarítását pedig (ha van...) betétben tartja.

Vannak azonban olyan társadalmi rétegek, amelyek ha most el is halasztják a vásárlást, előbb-utóbb vevőként jelentkeznek. Ebbe a körbe tartoznak a fiatalok, akik családot akarnak alapítani, illetve azok a családok, amelyek kinövik a lakást - írja az MTI. A kínálati oldalon pedig ott vannak azok, akik vagy nem tudják a nagy lakásukat fenntartani, vagy éppen felesleges kiadásnak ítélik a magas rezsit, és kisebb lakásba költöznek.

Az igények lejjebb adása egyébként általános, amit jól tükröz az a tény, hogy kereslet az 5-15 millió forint közti lakásokra van, az ennél sokkal drágább családi házakat viszont már alig-alig lehet eladni. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint tavaly két százalékkal csökkentek a lakásárak Magyarországon. A forgalom tekintetében az ország kettészakadt: a Dunántúlon csak három megyében csökkent a fogalom, míg a Dunától keletre csak három megyében nőtt - idézte cége legutóbbi elemzését Valkó Dávid.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!