Magyaros �zek, a hagyom�nyhoz h�venForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-29 14:33:45 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/7836
Címkék: Bihari h�rek, fesztiv�l, hagyom�ny, magyaros �zek, Nagyr�b�, s�rr�t �ze
  Nagyr�b� -�Senki sem maradt �hen, a hetedik alkalommal megrendezett S�rr�t �ze fesztiv�lon.    

 

A rotyog�p�rk�lt, h�zi ty�kleves �s a finomabbn�l finomabb �telek illat�t m�r az utca elej�n lehetett �rezni. Az igaz�n ny�rias naps�t�tte id�ben t�bbsz�z ember l�togatott el az imm�r hetedik alkalommal megrendezett f�z�versennyel egybek�t�tt S�rr�t �ze fesztiv�lra. A falubeliek mellett a k�rnyez� telep�l�sekr�l �s m�s megy�kb�l is sz�p sz�mmal �rkeztek �rdekl�d�k az esem�nyre. A f�z�versenyen 76 r�sztvev� indult, s minden csapat az �ltala k�pviselt telep�l�s jellemz� �teleit k�sz�tette el. Igazi k�l�nlegess�gnek �g�rkezett p�ld�ul a B�k�s megyei V�szt�r�l �rkezett csapat gomb�s marhap�rk�ltje. Farkas J�nos csapatvezet� el�rulta: 4-ik alkalommal vesznek r�szt az esem�nyen, egyszer m�r nyertek, de mindent megtesznek az�rt, hogy id�n is az �v�k� legyen legfinomabb.

H�zi alapanyagok

Egy karny�jt�snyira a veszt�iekt�l, egy m�sik s�torban 5-6 asszony s�rg�tt-forgott. A�bihardancsh�zi Lila ak�c nyugd�jas klub egy eg�sz men�sorral k�sz�lt ugyanis, melyben a gy�ngy ty�kh�s leves mellett s�lt ty�kot, k�posztasal�t�t �s h�jas t�szt�t k�sz�tettek. Nem nagy titok, hogy az igaz�n finom h�sleves titka a h�zi ty�k, a friss z�lds�g �s a nagyon lass� f�z�s. – Itt minden alapanyag friss, a leveshez sz�ks�ges reszelt t�szt�t is most gy�rjuk. Minden �gy k�sz�l, mint a nagyany�ink idej�ben, �gy a h�jas t�szt�t is h�zi lekv�rral t�ltj�k meg – mondta Kiss Piroska, aki r�gvest meg is k�stoltatta velem a frissen k�sz�lt �zletes s�tem�nyt.

V�ndorkupa

A nagyr�b�i m�vel�d�si k�zpont udvar�n tov�bb s�t�lva egy igazi profi csapattal is tal�lkoztam, akik m�sodik �ve �rzik, a legjobbnak j�r� v�ndorkup�t. A hajd�b�sz�rm�nyi csapat, t�bb fog�sos men�t �ll�tott �ssze, k�zt�k a telep�l�s egyik k�l�nleges �tel�t a Bezermeni ragulevest. – R�gen a szeg�nyek, szinte a semmib�l k�sz�tett�k el a napi betev�j�ket, �m a mai fiatalok a nemzetk�zi konyh�val sokkal jobban tiszt�ban vannak, mint a magyar �telekkel. Mi szeretn�nk, feleleven�teni a hagyom�nyt, s megismertetni vel�k t�jegys�g�nk jellegzetes �zeit – fogalmazott Gajd�n Antaln�, a Hajd�b�sz�rm�nyi Gasztron�miai Egyes�let vezet�je.
A fesztiv�lon kicsit �s nagyok egyar�nt j�l sz�rakoztak, ismeretlenek �s ismer�s�k egy�tt vigadtak, s egy biztos: a nap v�g�re senki nem maradt �hen.

HBN


A juh�sznak j�l van dolga…

A p�sztor�let �si hagyom�nyai szerint Szent Gy�rgy napj�n hajtj�k ki az �llatokat
a szabad �g al�. �gy t�rt�nt ez Nagyr�b�n is, ahol a fesztiv�l keret�ben juhkihajt�ssal �s birkany�r�ssal eml�keztek meg az esem�nyre. Itt tal�lkozhattunk „Nagyr�b� arc�val”, a 72 �ves S�fi�n Tiborral is, aki t�bb mint 40 �vig volt juh�sz. – Az 1600-as �vek �ta ezzel foglalkozott a csal�dom, s b�r a sz�leim nem szerett�k volna, ha �n is juh�sz leszek, nem tudtak r�la lebesz�lni. Sokan azt gondolj�k, mint az m�r a n�pdalban is elhangzik „a juh�sznak j�l van dolga”. Pedig igaz�n kem�ny munka ez. Nem csak vigy�zni kellett ezekre az �llatokra; naponta 300 birk�t kellett megetetni �s megfejni, �letem sor�n pedig t�bb mint 10 ezer b�r�nyt seg�tettem vil�gra – tudtuk meg S�fi�n Tibort�l.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!