Egyre népszerűbb a házi termesztésű dohányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-24 20:40:00 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/8688
CĂ­mkĂ©k: Bihari hírek, dohány, dohánytermesztés, Kelet-Magyarország
A kelet-magyarországi településeken egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelő összeget kifizetni egy doboz cigarettáért és így maguk készítik el cigarettaadagjukat lényegesen olcsóbban.

Dohánymagokhoz itthon nem lehet hozzájutni, mivel az egyetlen forgalmazó csak az integrált termesztésben részt vevő termesztőknek adhat el magot, a Magyarországon köztermesztésben lévő dohányfajták pedig hímsterilek, azaz az általuk hozott mag továbbszaporításra nem alkalmas. A legtöbben interneten szerzik be a többnyire Szlovákiából származó magokat – az ott termesztett dohány magva szaporításra alkalmas -, de dísznövényként palántához is hozzá lehet jutni.

 

A szabadban néhány napig szikkasztott dohányleveleket néhány percig szárítják a sütőben. Egy dohánytő gondozás nélkül is 16-18 levelet növeszt, amelyekből durván 700 gramm száraz dohány nyerhető. A trafikokban kapható cigaretták száljában 0,9-1 gramm dohány van, tehát egy tő dohányból nagyjából 700 szál, körülbelül 36 doboznyi cigaretta készíthető.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!