Remekművek, kalandos útonForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-11 10:38:12 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/92
CĂ­mkĂ©k: Programok, Debrecen, kiállítás
Debrecen - 1949 óta ez lesz a legtöbb művet felvonultató orosz kortárs művészeti tárlat hazánkban.

Még becsomagolva állnak a Modem műtárgyraktárában olyan világhírű orosz alkotók munkái, mint Ilya Kabakov vagy Borisz Orlov, melyeket a Hogyan tovább, Oroszország? című tárlaton készülnek bemutatni a kiállítóhely második születésnapja alkalmából, szeptember 25-től.

A szoc-art irányzat alkotásaiból rendezett kiállítást eredetileg augusztus végén nyitották volna meg, mint arról korábban beszámoltunk, az orosz kulturális minisztérium hosszas műértékelési procedúrája miatt.

Az augusztus végén kirobbanó orosz–grúz háború csaknem meghiúsította a Modem terveit. A Műgyűjtők Társasága ugyanis elállt a szerződéstől, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi politikai helyzetben nem engedhetik meg, hogy olyan művek jelenjenek meg külföldön, amelyek kedvezőtlen színben tüntetik fel Oroszországot.

Végül a Modem sikeres megállapodást kötött a moszkvai Art4.ru Kortárs Művészeti Múzeummmal, a pARTner Project Gallery kortárs művészeti galériával, valamint a világhírű Blue Noses csoport tagjaival, s az így összegyűjtött több mint 6 millió eurós biztosítási értékű alkotások végül megérkeztek a múzeumba, múlt pénteken.

Kék orrok

A közel ezer négyzetméter alapterületen megvalósuló tárlat mellett – azzal egy légtérben – lesz egy kisebb kiállítás is Lenin visszamegy a sírba? A Blue Noses cenzúrázatlanul címmel. A csoport tagjai – Vjacseszlav Mizin és Alexander Saburov – a jelenleg Oroszországban élő képzőművészek közül minden bizonnyal a legismertebbek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!