2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Megszûnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 15:45:07
Alapos szakmai elõkészítõ munka után 2013. december 31-én megjelentek a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvízre vonatkozó új végrehajtási szabályok, amelyeknek köszönhetõen megszûnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfõi közleményében emlékeztet arra, hogy 2013 tavaszán megszûnt az energetikai célra kitermelt termálvíz általános visszatáplálási kötelezettsége, a frissen megjelent jogszabályok pedig rendezik annak gyakorlati végrehajtását. A módosítások célja, hogy a termálvíz felhasználókat a hasznosítás során indokolatlan teher ne sújtsa, ugyanakkor a környezetvédelmi szempontok is maradéktalanul érvényesüljenek.

A szabályozás ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kitermelt termálvíz kibocsátásakor a gazdálkodók környezetet kímélõ, ugyanakkor annak természetes, biológiai folyamatait a társadalom és a környezet számára egyaránt elõnyösen felhasználó szennyvíz- és használtvíz kezelési technológiákat alkalmazzanak - olvasható a közleményben.

Az új feltételekkel lehetõvé vált a kibocsátott termálvíz többcélú tározótavas természetközeli - létesített vizes élõhelyeken megvalósuló - tisztítása és kezelése. Ez a környezetkímélõ módszer nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kibocsátó meg tudjon felelni a használt víz szennyezõanyag kibocsátására vonatkozó követelményeknek.

Fontos elõrelépés, hogy a jövõben a kitermelt termálvízben az új szabályok szerint lehetõség nyílik intenzív medencés haltenyésztésre, így a felszínre hozott termálvíz többszörösen is hasznosulhat. A felhasználók, kertészetek érdekében aVM felülvizsgálta a vízkészletjárulék és a bányajáradák számításának módszerét, a kibocsátási határértékek indokoltságát, a fajlagos bírságtételek összegét.

Az új szabályozás - a VM zöldség-gyümölcs ágazati stratégiájával összhangban - megteremti a termálvíz felhasználóknak a kiszámítható, hosszútávon tervezhetõ gazdálkodás lehetõségét, biztosítva ezzel a magyar mezõgazdaságnak a feltételeket a jó minõségû, friss zöldség árualap megtermeléséhez, az üvegházas kertészetbõl élõ családok ezreinek pedig a biztonságos megélhetést - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!