2022. augusztus 11. Csütörtök, Zsuzsanna.
 
Az év végére 25 ezer lakás kerül a Nemzeti EszközkezelõhözForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 18:25:14
Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt.-nek, az idei év végére ez a szám eléri a 25 ezret, ezzel 100-120 ezer ember lakhatása oldódik meg tartósan - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatóján.

A legtöbb felajánlás az ország keleti részébõl érkezett: Borsod-Abaúj-Zemplén megyébõl 1500, Szabolcs-Szatmár-Beregbõl pedig 1300 lakást ajánlottak megvételre tulajdonosaik. A vásárlás átfutási ideje 3,5-4 hónap, de a felajánlástól már szünetel a banki végrehajtás - mondta el Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a 2011-es indulás után azért volt lassú a felfutás, mert - az adminisztráció kiépítése mellett - gondoskodni kellett a megvásárolt lakások kezelésérõl is. Ezt a feladatot a MÁV Ingatlankezelõ Kft. végzi, így nem nulláról kellett megszervezni ezt a feladatot - tette hozzá a vezérigazgató. Ma már havi 1500 lakás eladási felajánlása érkezik a társasághoz. Az MTI kérdésére, hogy elegendõ-e a lakások kezelésére a 9400 forintos átlagos havi lakbér, Csillag Tamás azt mondta, ennek eldöntéséhez még egy év tapasztalatra van szükség.

Az alacsonynak mondható lakbér ellenére a volt tulajdonosok - most határozatlan idejû bérlõk - egyharmada fizetési nehézséggel küzd a miniszter tájékoztatása szerint, de egy új jogszabályi lehetõség nekik is segít. Amennyiben a hátralék meghaladja a fél évi lakbért, úgy egy éves határozott idejû szerzõdést köt az eszközkezelõ a bérlõvel, amelyben meghatározzák a hátralék törlesztési ütemét.

Németh Lászlóné elmondta azt is, hogy a múlt évben tett felajánlásokra 23,5 milliárd forintot költött az eszközkezelõ, így a költségvetésben a 33 milliárd elõirányzatból megmaradt részt a kormány átcsoportosította. Az idei, további 10 ezer lakás megvásárlására viszont 37 milliárd forint szerepel a költségvetésben.

A miniszter bejelentette, hogy a jövõben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. tulajdonában lévõ, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelõ. Csillag Tamás ezt egy olyan puffernek nevezte, amelybe azok költözhetnek tovább, akik az eredeti lakásuk bérét nem tudják fizetni.

A jogszabály szerint az eszközkezelõ az eredeti forgalmi érték 55 százalékáért vásárolja meg a lakást a fõvárosban és a vidéki városokban, 50 százalékon az egyéb városokban és 35 százalékon a kisebb településeken. Az arány független attól, hogy mekkora a hitel a lakáson. Amennyiben a vételárat a bank elfogadja, akkor az eszközkezelõ lesz a lakás tulajdonosa, és azt bérbe adja a korábbi tulajdonosának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!