2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Filmdömping lesz 2014-ben: idén 16 magyar film forogForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-08 11:16:26
16 új, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült magyar film - 14 játékfilm és 2 dokumentumfilm - kerülhet idén a nézõk elé. Az elsõ mozipremier Megdönteni Hajnal Tímeát címû produkciója lesz, amelyet február 13-ától láthat a közönség.

Herczeg Attila vígjátéka a gazdag és gyönyörû Hajnal Tímeáról szól, aki egy érettségi találkozón összetalálkozik Danival. Futó kapcsolatukat levideózza egy pornóproducer, aki titoktartásáért azt kéri, hogy lefeküdhessen a fotómodellel. A film fõbb szerepeit Osvárt Andrea mellett Simon Kornél, Szabó Simon, Lengyel Tamás, Jordán Adél, Kamarás Iván, Szandtner Anna, Hirtling István és Békés Itala játssza - olvasható a produkció ismertetõjében.

Árpa Attila Argo 2 címû filmje lesz az év második magyar premierje. Mint ahogy a rendezõ korábban az MTI-nek elmondta, a történetben egy japán szindikátus meg akar szerezni egy Magyarországon õrzött adathordozót. Felbérelnek egy magyar társaságot, ám véletlenek során éppen a Kovács Lajos által alakított Balogh Tibi suttyó bandájára bukkannak. A filmben Kovács Lajos mellett Bicskey Lukács, Scherer Péter, Kiss József, Bán János, Kulka János, Nagypál Gábor, Bánfalvy Ágnes, Andorai Péter és Téglás Zoltán játszik. A film fõcímzenéjét a Tankcsapda írta.

Még tavasszal a mozikba kerülhet az elsõfilmes Császi Ádám munkája, a Viharsarok. A rendezõ szavai szerint a film egy kamaszkorból felnõttkorba vezetõ utazás, amely érzelmi, szexuális változásokon keresztül meséli el, hogyan kezd el a fõszereplõ felelõsséget vállalni tetteiért. A fõbb szerepeket Sütõ András, Varga Ádám és a német Sebastian Urzendowsky játssza, mellettük feltûnik még Börcsök Enikõ, Horváth Lajos Ottó és Uwe Lauer is.

Tavasszal láthatják a nézõk Salamon András egészestés dokumentumfilmjét az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház utolsó hónapjairól. A stáb több kamerával februártól az igazgatóváltásig követte nyomon a színház életét, a film dramaturgiai ívét az utolsó, Mephisto címû elõadás próbái, bemutatója adja - mondta el az MTI-nek Incze Ágnes, a film producere, aki kulturális leletmentésnek nevezte a produkciót.

A tavaszi filmbemutatók sorát Török Ferenc Senki szigete címû filmje zárja, amely egy szökött menyasszony, egy taxisofõrként dolgozó lány és egy nõcsábász kosárlabdázó találkozásáról szól Jakab Juli, Bánfalvi Eszter és Mohai Tamás fõszereplésével.

Az év második felére tolódott a premierje Fazekas Csaba Swing címû zenés komédiájának, amelyben három elkeseredett nõ swingzenekart alapít. A fõszerepeket Törõcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törõcsik Franciska játssza, feltûnik Kulka János, Csuja Imre, Mészáros Béla, Gáspár Tibor, Nagy Mari, Szatory Dávid és Borbély Alexandra is.

Õsszel kerülhet a mozikba az elsõfilmes Zomborácz Virág Utóélet címû munkája, amelynek középpontjában egy apa halála áll. A fõszerepet Kristóf Márton, az apát Gálffi László játssza.

Az év második felében lesz látható Mundruczó Kornél Fehér Isten címû filmje, amely egy kislány és kutyája kalandjait meséli el egy utópisztikus világban. A Fehér Istennel vállaltan az a célom, hogy további lépéseket tegyek a közönség felé - nyilatkozta a rendezõ, akinek új filmjében Psotta Zsófia, Zsótér Sándor és Monori Lili tûnik fel.

Hajdu Szabolcs Délibáb címû filmje a César-díjas Isaach De Bankolé fõszereplésével forgott. A modern western egy afrikai futballista története, aki egy botrány után egy elzárt tanyán talál menedéket, ám hamarosan rádöbben, hogy az valójában rabszolgatelep. A produkcióban Razvan Vasilescu, Török-Illyés Orsolya, Dragos Bucur és Polgár Tamás is feltûnik.

Õszre tolódott Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér címû filmjének premierje. A fekete komédia egy félénk ápolónõnõrõl szól, aki azt hiszi magáról, hogy egy rókatündér, vagyis egy alakváltó japán démon. A produkcióban Balsai Mónika mellett Molnár Piroska, Bede Fazekas Szabolcs, Schmied Zoltán, Reviczky Gábor, Cserna Antal, Szabó Gyõzõ, Gubík Ági és Hajdu Steve is látható.

Szintén az év elsõ felére tervezték, de csak õsszel mutatják be Nemes Gyula Zéró címû egész estés filmjét, amely - mint ahogy a rendezõ elmondta - egy személyes hangulatú, négy különbözõ mûfajú epizódra épülõ alkotás. A történet 2017-ben játszódik és a méhek lehetséges eltûnése a témája. A fõszerepeket Kovács Krisztián és a cseh Martina Krátká játssza.

A Miklauzic Bence rendezte Parkolóban egy parkolóõr és egy üzletember banális konfliktusa növekszik párbajjá. A filmben feltûnik Lengyel Ferenc, Szervét Tibor, Somody Kálmán, Pokorny Lia, Rajkai Zoltán, Egyed Attila, Horváth Kristóf, Bartsch Kata és Rába Roland is.

Az õsszel mozikba kerülhet Mátyássy Áron Víkend címû thrillere, amelynek fõszereplõi, egy sikeres ügyvéd házaspár és egy építkezési vállalkozó egy bírósági felmentõ ítéletet ünnepelnek a hegyekben. Szép lassan kiderül, hogy mindenkinek vannak hátsó szándékai, emellett pedig konfliktusba kerülnek a helybeliekkel is - mesélte Mátyássy Áron. A fõbb szerepekben Gryllus Dorka, Vass Teréz, Lengyel Tamás, Simon Kornél, Árpa Attila, Kádas József és Papp János tûnik fel.

Szintén õsszel lesz a premierje A szerdai gyereknek. Horváth Lili filmjének fõhõse az állami gondozásból kikerült 19 éves Maja, aki vissza akarja szerezni kisfiát. A fõszereplõt Vecsei Kinga, a további szerepeket Antal Zsolt, Thuróczy Szabolcs, Gáspár Renátó, Németh Annamária, Lukáts Andor, Dér Denisa, Börcsök Enikõ és Nagy Ervin játssza.

Az év végén mutatják be Pejó Róbert Mancs címû filmjét, amelyet a világhírû magyar mentõkutya inspirált. Mancs gazdáját Trill Zsolt alakítja. Az évet Forgács Péter egész estés dokumentumfilmje zárja, amely jelenleg a Festõi korszakok munkacímet viseli és Mácsai István festõmûvész munkásságán keresztül mutatja be Magyarország mintegy 50 évét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!