2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tévhit, hogy a fenyõ nem komposztálhatóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-08 11:51:09
Az ünnepek után feleslegessé vált fenyõfákat a kijelölt gyûjtõhelyekrõl elszállítják. Komposztálni nem könnyû, de néhány praktikával lehetséges.

A karácsonyfát vízkereszt napján, vagyis január 6-án, a farsangi idõszak kezdetén szokás leszedni, de már korábban is lehet találni a kukák mellé kidobott fenyõket. Lehangoló látvány, amikor a pár nappal korábban még feldíszített karácsonyfák lecsupaszítva a szemeteskukák mellett végzik. Annak jártak utána, mit lehet kezdeni az ünnepek után a karácsonyfával. A riportban megkérdezettek egy része mûfenyõt vásárolt, a kertes házban élõk közül van, aki elégeti a fát, mások pedig gyökeres fenyõt vesznek, amit az ünnepek után kiültetnek.

A fõváros 23 kerületében 261 helyre dobhatják ki a budapestiek a fenyõfákat, minden évben több százezret kell elszállítani. Az illetékesek minden évben felhívják a lakosság figyelmét, hogy - Budapest közterületének és tisztaságának megóvása, illetve a balesetek elkerülését szem elõtt tartva - a karácsonyfákat ne dobják az úttestre, a parkokba, a zöldterületekre, hanem helyezzék a hulladékgyûjtõ tartályok mellé vagy a fõváros valamennyi kerületében a lakótelepeken kijelölt közös gyûjtõhelyekre tegyék. A nagyobb városokban is szervezetten szállítják el a kidobott karácsonyfákat az ünnepek után. A kijelölt gyûjtõhelyekrõl a 06-80-204-386-os, ingyenesen hívható zöldszámon is lehet érdeklõdni.

Szentirmai-Zöld Máté, a Komposztfórum Magyarország Egyesület alelnöke elmondta: a leginkább környezettudatos megoldás a komposztálás. Bár a magas gyantatartalom és a tûlevél viaszos bevonata miatt ez nem egyszerû, de a fenyõfából is lehet komposztot készíteni. Vegyes komposzthoz hozzáadva szép lassan a fenyõ is lebomlik, s vannak praktikák, amelyekkel segíteni lehet ezt a folyamatot. Az újrahasznosítás másik módja, hogy a nagy mennyiségben, közterületen begyûjtött fákat hulladékégetõben elégetik, és lakótelepeket fûtenek vele.

Szentirmai-Zöld Máté hozzátette: házi komposztba is meg lehet próbálni kis mennyiségben beletenni a fenyõt, konyhai hulladékkal, fahamuval, állati ürülékkel, nedvesítve elõsegíthetõ a lebomlása, felaprítva mulcsnak is kiszórható a kertbe. A kályhában, kandallóban lebonyolított elégetéssel kapcsolatban a szakember azt javasolta: kizárólag zárt térben égessük, és inkább csak gyújtósnak használjuk kis mennyiségben, mert a magas gyantatartalom árt a kéménynek és a kályhának. A gyökeres fenyõk kiültetésével kapcsolatban Szentirmai-Zöld Máté elmondta: nagyon ritkán élik túl a fák a kiültetést.

Ozsvárt Tamás, a Gyõr Szol Zrt. vállalati kommunikációs menedzsere arról számolt be, hogy cégük egy évek óta jól kialakított rendszert épített ki a fenyõfák begyûjtésére. Gyõrben 74 gyûjtõhelyet jelölnek ki, a belvárosba ketreceket helyeznek el, a lakótelepeken és külterületeken pedig táblával jelölik azokat a helyeket, ahova a fákat ki lehet tenni, s ahonnan rendszeresen elszállítják. A lakosokat arra kérik, hogy minél inkább tisztítsák meg a fákat a díszektõl, papíroktól, mert a Gyõr Szol Zrt. is komposztálással hasznosítja újra a fákat. A fák begyûjtését Gyõrben már december 27-én elkezdték, s egészen január végéig végzik. Ozsvárt Tamás hozzátette: a családi házas övezetekben felaprítva a komposztkukába is betehetõ a fenyõ, és az úgynevezett hulladékudvarokban is átveszik.

A társaság szóvivõje úgy látja, az elõrelátó tervezésnek és fejlesztésnek köszönhetõ, hogy az üzemben meg tudják oldani a nagy mennyiségû zöldanyag szakszerû kezelését. A kijelölt fenyõgyûjtõ helyekre a szaloncukrok papírjaitól, szalagoktól, csillagszórócsonkoktól, fényfüzérektõl mentes fenyõket várnak - a más jellegû hulladék ugyanis nagymértékben rontja a fák feldolgozhatóságát.

Gellért Miklós, a SZIKE elnöke szerint a fenyõféléknél hasonló a helyzet, mint a diólevél esetében: a magas gyanta- vagy az örökzöldekre jellemzõ terpentintartalom valóban lassítja a bomlási folyamatot, de nem akadályozza meg. "Látott már valaki több száz, vagy akár csak több tíz éves kidõlt fenyõfát? Nem valószínû, hacsak nem valamilyen ásatás, bányászkodás során elõkerült geológiai leletként konzerválódva. A probléma látszólagos, viszont jól mutatja a nagyüzemi komposztálás negatív következményeit: ami nem komposztálódik elég gyorsan, kerüljön inkább a hulladéklerakóra. Házi körülmények között a karácsonyfa-hulladék, vagy inkább a karácsonyfa-zöldjavak komposztálása nem okoz semmiféle galibát. Komposztálás elõtt ajánlatos fejszével felaprítanunk, de mielõtt a rácsos szerkezetû, a bontást végzõ gombák számára több fényt biztosító lombkomposztálónkba dobnánk, még megfontolhatjuk a "termikus hasznosítás" lehetõségét. Azaz tüzelõként téli estéink felmelegítésére vagy szabadtéri bográcsozáshoz használhatjuk. Komposztálás esetén egy jó tanács: ne pillantsunk folyton az óránkra, hogy mikor lesz már érett komposztunk!"

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!