2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A rezsicsökkentésrõl dönt idei elsõ, január 24-i ülésén a Fidesz-frakcióForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-10 18:05:29
Január 24-én Balatonszárszón tartja évadnyitó frakcióülését a Fidesz parlamenti képviselõcsoportja, a tanácskozáson az újabb, várhatóan három közmûszolgáltatás árát érintõ rezsicsökkentés ütemezésérõl és mértékérõl döntenek majd - közölte Rogán Antal csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti frakcióvezetõ bejelentette azt is: február 3-án lehet az elsõ idei parlamenti ülésnap.

A politikus azt mondta, bár a tavalyi rezsicsökkentéseknek köszönhetõen jelentõsen csökkent, a jövedelmekhez képest még mindig az európai uniós átlag felett van a villamos energia és a gáz ára Magyarországon, amin változtatni kell. A cél az, hogy a jövedelmükhöz viszonyítva a magyar családok az EU-átlagnak megfelelõ árat fizessék a rezsiért, ugyanakkor "nem biztos, hogy ezt elsõ lépésben el fogjuk tudni érni", az azonban biztos, hogy a díjak jelentõsen közelednek majd az uniós átlaghoz a harmadik rezsicsökkentéssel - közölte.

Az újabb rezsicsökkentés tartalmára és mértékére az általa vezetett munkacsoport készít elõterjesztést a "rezsicsökkentõ frakcióülés" résztvevõinek - emlékeztetett Rogán Antal, aki úgy tájékoztatott, hogy "a rezsi három komponensénél tesznek javaslatot a csökkentésre", azt azonban nem árulta el, hogy melyik háromnál. A munkacsoport a jövõ hét végére önti végleges formába javaslatát, amelyben mind a világpiaci árak alakulását, mind a közmûcégek teherviselõ képességét figyelembe veszik - tette hozzá. A politikus kérdésre annyit elmondott, nem kizárt, hogy eltérõ idõpontokban csökkennek majd az egyes rezsielemek. A frakcióvezetõ az elkészült számításokra hivatkozva nyomatékosította, hogy a harmadik rezsicsökkentés "egyértelmûen megvalósítható" az idén.

A rezsicsökkentésrõl a frakcióülés után a parlamentnek kell döntenie - közölte, bejelentve: szerdán konzultált Kövér László házelnökkel, és azt javasolta neki, hogy a rendes ülésszak kezdetére, február 3-ára hívja össze az Országgyûlés idei elsõ ülését. Arra a felvetésre, hogy korábban január 20-ára tervezték az elsõ plenáris ülést, Rogán Antal azt mondta, "nincs ebben semmi meglepõ", korábban ezt tartották az elsõ lehetséges idõpontnak, de ma úgy látják, semmi nem indokol rendkívüli, február elõtti tanácskozást. A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetõje arra kérte a Kúriát, minél hamarabb döntsön a még nyitott kérdésekben.

Rogán Antal azt kérte a legfõbb bírói testülettõl, ne várjon az Európai Unió Bíróságának döntésére, mert semmilyen európai fórum véleménye nem kell, hogy mérvadó legyen a számára. Szerinte a Kúria a magyar joganyag alapján is dönthet a nyitott kérdésekben, így az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében. Elmondta, annak örülne, ha még januárban határozna a Kúria, mert akkor a Fidesz évadnyitó frakcióülésén is foglalkozhatnának a kérdéssel. Az ellenzéki együttmûködésrõl szóló tárgyalásokat firtató kérdésre a politikus úgy reagált: "világosan látszik a különbség, a baloldalon saját magukkal vannak elfoglalva, mi pedig a rezsicsökkentéssel".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!