2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A kívülrõl fûtött házé lehet a jövõForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-12 09:45:25
Különleges, külsõ falfûtéssel csökkentené a lakások energiafelhasználását egy debreceni feltaláló. Az eljárás lényege, hogy a kívülrõl fûtött fal nehezebben engedi lehûlni a belsõ teret. Az új eljárással akár a korábbi felére csökkenthetõ a lakóházak fûtési költsége.

Jelentõsen csökkentheti a lakások fûtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon. Kukoricza János debreceni feltaláló a kiállításon elõször lépett a szélesebb szakmai nyilvánosság elé Thermo Drapes hûtés-fûtés kiegészítõ rendszerével, és szabadalommal védett eljárása komoly szakmai elismerést kapott. Eddig három lakóházban és egy ruhaipari gyárban szerelték fel a rendszert. Az új energetikai eljárás alkalmazása egy-egy lakóépület esetében több százezer forint, de a befektetés néhány év alatt megtérül. A feltaláló már a rendszer továbbfejlesztésén dolgozik.

A Thermo Drapes egy, az épület külsõ falaiba vésett, folyadékkal feltöltött csõhálózatból, egy föld alatti, ugyanazzal a folyadékkal feltöltött csõrendszerbõl, valamint egy keringtetõ szivattyúból áll. Egy 100 négyzetméteres lakóépület esetében mindössze 40 liter folyadék kering a rendszerben gravitációsan, illetve - ha szükséges - a szivattyú segítségével. Az áramfogyasztása csak annyi, amennyit a keringtetõ szivattyú és a vezérlés fogyaszt - ismertette Kukoricza János.

Alföldi talajtani kutatásokra alapozva a föld alatti speciális csõrendszert agyagrétegbe helyezik el, amely átlagosan 15-16 fokon tartja a benne keringõ vizet. Ezt a hõmérsékletet átveszik az épület külsõ falai, így akár karácsonykor is csupán néhány fokot kell a hagyományos fûtéssel rásegíteni ahhoz, hogy kellemes hõérzetük legyen a házban tartózkodóknak - mondta el a feltaláló. A rendszer bármilyen talajviszonyok között alkalmazható, csak mérésekkel meg kell határozni, melyik az a talajréteg, ahol a legoptimálisabb a föld alatti csõrendszer elhelyezése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!