2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Közös tudományos mûhelyt hozott létre a Richter és a Pécsi TudományegyetemForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-12 10:49:01
A magasabb rendû agymûködés vizsgálatára alkalmas mûhely mûködtetését célozza a Richter Gedeon Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által kötött megállapodás.

Az egyetemnek az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében megjegyzik, hogy a Richter és a PTE között hosszú ideje fennálló tudományos együttmûködés egy újabb stratégiai állomása az új viselkedéskutató egység létrejötte.

A baranyai Kõvágószõlõsön újonnan alapított Grastyán Endre Kutatóközpontban a magasabb rendû agymûködés vizsgálata válik lehetõvé majmokon, és ezáltal például korunk egyik legintenzívebben növekvõ egészségügyi problémája, a demencia gyógyszeres kezelésével is foglalkozhatnak. A demencia súlyos népegészségügyi probléma, Európában mintegy hétmillió, Magyarországon 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel kell számolni.

A sajtóközleményben kitérnek rá, hogy a betegségnek jelenleg nincs megfelelõ terápiája, és igen nehezen kutatható terápiás terület, ennek oka, hogy a magasabb rendû agymûködés zavaráról van szó, amely megfelelõ módon fõemlõsök viselkedésének a vizsgálatával lehetséges, invazív beavatkozások nélkül.

Az együttmûködés keretei között a Richter a PTE tudományos munkacsoportja számára teremt korszerû, az uniós standardoknak megfelelõ mûködési körülményeket, és egyúttal vállalja a kutatóközpont folyamatos fenntartását is, a PTE pedig a tudományos hátteret és a fõemlõsvizsgálatokhoz szükséges tudást biztosítja.

A PTE közleményében megjegyzik azt is, hogy a Richter számára stratégiai fontosságúak a hazai egyetemi, akadémiai intézményekkel kötött tudományos, kutatási együttmûködések. Az egyetemek tudományos, K+F tevékenységei mellett egyre komolyabb szerepet kap az innováció és kutatáshasznosítás, ami a felsõoktatási intézmények megítélésében már kimagasló jelentõségû. Ezért a PTE-nek mint Pécs legnagyobb foglalkoztatójának és mint a tudomány meghatározó szereplõjének elemi érdeke, hogy a rendelkezésre álló szellemi potenciálja a lehetõ leghatékonyabban hasznosulhasson a tudásiparban – áll a közleményben

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!