2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Januártól gyermekvédelmi gyámok gyakorolják a gyámságotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-16 16:15:58
A gyermekvédelmi gyámok egyfajta életút-felelõsök, hiszen egészen felnõtt koráig képviselik a gyermekek érdekeit.

Januártól gyermekvédelmi gyámok gyakorolják a gyámságot az intézetekben, illetve nevelõszülõknél nevelkedõ gyermekek fölött - ez azt jelenti, hogy õk járnak el a gyermekkel kapcsolatos hivatali ügyekben, és segítik a gyermek kapcsolattartását vér szerinti szüleivel. A szakember szerint a gyermekvédelmi gyámok egyfajta életút-felelõsök, hiszen egészen felnõtt koráig képviselik a gyermekek érdekeit.

Nerpel Árpádné tizenöt éve nevelõszülõ, két sajátja mellett három gyermeket nevel. Azt mondja, örül a gyermekvédelmi gyám kinevezésének, mert így több ideje marad a gyermekekre. „Biztos, hogy nagy segítség lesz az õ jelenlétük, és bizonyos terheket levesznek a vállunkról” – nyilatkozta. Mindeddig a nevelõszülõk, illetve a gyermekotthonok vezetõi voltak a náluk nevelkedõ gyermekek gyámjai; mostantól a gyermek nagykorúságáig egy gyermekvédelmi gyám látja el ezt a feladatot.

Nullától tizennyolc évig lévõ gyerekeknek a gyámsága tartozik hozzám – mondta Oláh Attila, aki néhány napja dolgozik gyermekvédelmi gyámként. Átnézte a hozzá tartozó harminc gyermek iratanyagát, és felvette velük a kapcsolatot. A nevelõszülõk, a vér szerinti szülõk és a gyerekek is hívhatják õt, ha problémájuk van. „A megfelelõ információáramlás lehetõvé teszi, hogy a gyám minél rugalmasabban, minél gyorsabban és minél hatékonyabban tudjon a gyermek ügyében eljárni” – mondta Oláh Attila, gyermekvédelmi gyám.

A változás több mint tizennyolcezer gyermeket érint. A tervek szerint év végéig csaknem hatszáz gyám áll majd munkába. Õk akkor is a gyermek gyámjai maradnak, ha az új nevelõszülõkhöz kerül. „Õk egy folyamatosságot, egy állandóságot biztosítanak a nevelt gyermeknek; tehát egyfajta életút-felelõssé válnak, egy életút-felelõssé lépnek elõ, és ilyen módon hatékonyabban tudják képviselni a gyermek érdekét” – közölte Kecskés Péter gyermekvédelmi és gyámügyi fõosztályvezetõ.

A kormány döntése szerint 2014 után minden tizenkét évnél fiatalabb gyermeket befogadó szülõknél kell elhelyezni; ezért szükségessé vált a nevelõszülõi hálózat fejlesztése. A gyermekvédelmi gyámok az õ munkájukat segítik majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!