2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Orosz-EU munkacsoportot hoznak létre a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos vita rendezéséreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-18 11:48:13
A Déli Áramlat európai földgázgázvezetékkel kapcsolatos jogi és mûszaki kérdések rendezésére Moszkva és Brüsszel munkacsoportot hoz létre - errõl egyezett meg pénteken az orosz fõvárosban Günther Öttinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa és az orosz szakminiszter.

Az uniós biztos részt vett az úgynevezett Oroszország-Európai Unió energetikai partnerségi állandó bizottság VIII. ülésén, majd külön is tárgyalt Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel. Minderrõl az orosz szaktárca szûkszavú közleményt adott ki, de azt elõre tudni lehetett, hogy a megbeszélések egyik legfontosabb témája a tervek szerint 2016-tól az orosz földgázt több európai uniós tagállamba, így Magyarországra is eljuttató Déli Áramlat körüli vita lesz.

Brüsszelben tavaly év végén jelentették be, hogy a Bizottság az európai uniós joggal ellentétesnek tartja a Déli Áramlat megvalósításában résztvevõ uniós tagállamok kormányai és Oroszország között született megállapodásokat és szükségesnek tartja azok felülvizsgálatát. Errõl december elején az energiaügyi biztos levélben értesítette az orosz szaktárca vezetõjét, Moszkvában pedig közölték, hogy készen állnak a párbeszédre. Az érintett uniós tagállamok - Bulgária, Magyarország, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria - ugyancsak tavaly decemberben Brüsszelt hatalmazta fel az Oroszországgal való tárgyalásokra.

Moszkva arra számít, hogy az Európai Unió a saját energetikai elõírásait fogja módosítani, és nem a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének programjában részes uniós tagállamok Oroszországgal kötött kétoldalú szerzõdéseit kívánja az EU-szabályokhoz igazítani - ezt hétfõn Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet hangoztatta Brüsszelben.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerint a kormányközi megállapodások felülírják a nemzetközi szerzõdéseket. Az orosz állami cég vezetõje kedden kijelentette: "Megkaptuk az engedélyt az építkezés megkezdésére minden országtól, mindent egyeztettünk, megkezdtük a munkálatokat, és a beruházás az elõre eltervezett menetrend szerint folyik. A projektet meg kell valósítani és az határidõre mûködni fog". Alekszej Miller Orbán Viktor magyar miniszterelnök keddi oroszországi munkalátogatását követõen nyilatkozott a Kommerszant címû orosz lapnak.

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosának moszkvai tárgyalásairól Anatolij Janovszkij orosz energiaügyi miniszter-helyettes az RBK orosz üzleti hírportálnak elmondta, hogy Günther Öttinger arról is tájékoztatta Alekszandr Novakot, az Európai Bizottság vagy még ebben a hónapban, de legkésõbb februárban döntést hozhat az Északi Áramlathoz csatlakozó OPAL nevû gázvezetékkel kapcsolatban.

A Gazprom azt szeretné elérni, hogy a németországi csõvezetéket kivonják az uniós harmadik energiacsomag hatálya alól. Az RBK szerint bár a német hatóság áldását adta az orosz állami energetikai cég 100 százalékos igényére, miszerint az OPAL 100 százalékos tulajdonosa kíván lenni, az Európai Bizottság legfeljebb 50 százalékos részesedést engedélyez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!