2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Választás 2014: A pártokat nem lepte meg az idõpontForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 19:02:01
Nem okozott meglepetést, hogy a köztársasági elnök április 6-ára írta ki az országgyûlési választást, sok fideszes politikus korábbi "elszólása" már jelezte, hogy a döntés jóval hamarabb megszületett - reagált az államfõ bejelentésére Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

A pártelnöknek az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra: már korábban hangsúlyozták, hogy az ország számára elõnyösebb és olcsóbb lenne, ha azonos idõpontban lehetne megtartani az országgyûlési és az európai parlamenti választásokat.  Az április 6-i idõpont azt azonban lehetõvé teszi - fûzte hozzá - , hogy az ország a lehetõ leggyorsabban menessze a leszerepelt Orbán-kormányt, s egy új, az összefogás koalíciója által alkotott kabinet vezetésével keressen kiutat a válságból.

Az MSZP és az összefogás pártjai készen állnak a megméretésre - zárul az ellenzéki párt elnökének közleménye.

Együtt-PM: valószínûsíthetõ volt az idõpont


Az elmúlt hetek két fejleménye is valószínûvé tette az Együtt-PM szerint, hogy a lehetõ legkorábbi választási idõponttal kapcsolatos kormánypárti döntés nem változik. Így reagált közleményében a szövetség az államfõ szombati bejelentésére, amelyben április 6-ára írta ki az országgyûlési választást.

Mint írták: Orbán Viktor rezsimjére egyaránt fenyegetést jelent a kormányváltó szövetség közös listája és mindaz a disznóság, ami a Paksi Atomerõmû bõvítésével kapcsolatban eddig kiderült. Az Együtt-PM álláspontja szerint a Fidesznek sietnie kell, mert minden nap egy újabb leleplezõdést jelent.

Minél több idejük marad rá, a kormányváltást akaró erõk és választópolgárok annál jobban meg tudják szervezni magukat, hogy a választás napján elzavarják a hatalomból Orbán Viktort és tettestársait - olvasható a szövetség közleményében.

Kiemelik: április 6-ig már három hónapnál is rövidebb idõ van hátra, amely elég ahhoz, hogy az Együtt-PM a választókat ne csak a Fidesz kormányzásának káraival szembesítse, de együtt felmutassa azt az alternatívát is, amelyre érdemes szavazniuk.

DK: az államfõ csak bejelentette az Orbán által igényelt idõpontot

A Demokratikus Koalíció úgy látja, hogy miután a kormánypárti elszólásokból sejteni lehetett, mikor tartják az országgyûlési választást, az államfõ lényegében csak bejelentette az Orbán Viktor által igényelt idõpontot - mondta Vadai Ágnes, a DK alelnöke az MTI-nek.

Vadai Ágnes közölte: a DK megnyugvással fogadta a hírt, hogy Áder János köztársasági elnök a lehetõ leghamarabbi idõpontra írta ki az országgyûlési választást. Értékelik - folytatta -, hogy a lehetõ legrövidebb lesz a kampány és az új kabinet a lehetõ leghamarabb fel tud állni. Szavai szerint a kampány rövidsége azért is jó, mert ismerve a Fidesz módszereit, iszonyatos mennyiségû mocsok fog rázúdulni Magyarországra és ebbõl még az a kevés is sok lesz.

A független képviselõ az április 6-i idõpontot azért is megnyugtatónak nevezte, mert így Orbán Viktor és a maffiakormány hamarabb távozik majd a hatalomból. Kijelentette: ezt követõen helyre kell állítani a demokratikus intézményrendszert, a szabadságot, a társadalmi szolidaritást és növekedési pályára kell állítani a gazdaságot. Ezeket a feladatokat az új demokratikus kormánynak kell majd elvégeznie - fûzte hozzá.

LMP: a késõbbi idõpont nem kedvezett volna a kormánypártoknak

Az LMP elismeri, hogy az államfõ szuverén joga meghatározni a választás idõpontját, amit minden politikai szereplõnek tiszteletben kell tartania - mondta Schiffer András szombaton az MTI-nek. A Lehet Más a Politika társelnöke szerint az viszont eddig is nyilvánvaló volt, hogy a késõbbi idõpont nem kedvezett volna a kormánypártoknak.

A frakcióvezetõ úgy fogalmazott: ha például május végén, az európai parlamenti választással egyszerre tartották volna az országgyûlési választást, akkor addigra minden bizonnyal a rezsiblöff már leleplezõdött volna.

Hozzátette, az LMP eleve a legkorábbi idõpontra, április 6-ra várta a választások kiírását, pártjuk már hónapok óta így készül.

Liberálisok: az ellenzéki összefogás a lehetõ legkorábban leválthatja a kormányt

A Magyar Liberális Párt szerint azzal, hogy Áder János köztársasági elnök április 6-ára tûzte ki az országgyûlési választást, lehetõséget adott az ellenzéki összefogásnak a jelenlegi kormány lehetõ legkorábbi leváltására - közölte a szervezet az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak: április 6-án szükség van mindazok voksára, akik elkötelezettek a demokrácia, a szabadság, az európai értékrend megõrzése, és az ezekkel ellentétes elveket valló Orbán-kormány leváltása mellett. Hangsúlyozták, hogy a rendkívül rövid kampányidõszak és az új választási törvény a korábbinál is nagyobb felelõsséget ró a választópolgárokra.

A Liberálisok az ellenzéki összefogás tagjaként készek kivezetni Magyarországot a gazdaságban és a társadalomban egyaránt tapasztalható válságból - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Hozzátették, hogy az elkövetkezõ 79 nap rövid, de elegendõ lesz arra, hogy meggyõzzék a választókat programjuk hitelességérõl, az összefogásban rejlõ erõrõl, és arról, van alternatíva a jelenlegi hatalommal szemben. Április 6-án lesznek a választások

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!