2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Választás 2014 - Eddig több mint 1300-an szavaznának nemzetiségi listáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-24 16:15:30
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön közzétett adatai szerint eddig 1327-en jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 6-ai országgyûlési képviselõ-választáson, közülük a legtöbben németnek vallották magukat.

A tájékoztatás szerint összesen 2853 választót vettek nemzetiségi névjegyzékbe, közülük 1327-en kérték külön azt, hogy már a parlamenti szavazáson nemzetiségiként szavazhassanak.

Ennek azért van jelentõsége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyûlési választáson, akkor az egyéni képviselõjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat. A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyûlésben.

Az április 6-ai választásra is névjegyzékbe vett nemzetiségi választók között a legtöbben németek, összesen 922-en. Horvátok 95-en, szerbek és szlovákok 60-60-an, romák 54-en, románok 29-en, görögök 25-en, lengyelek 23-an, ruszinok 18-an, szlovénok 14-en, örmények 11-en, ukránok 9-en, bolgárok 7-en jelezték, hogy nemzetiségiként szavaznának.

Az NVI január elsõ napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el regisztrációs nyomtatványait, melyeken egyebek mellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételt lehet kezdeményezni. A kitöltött nyilatkozatokat a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzõjéhez) kell eljuttatni.

A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételrõl szól, a nyomtatványon csak egy külön választható lehetõség (egy jelölõnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyûlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében.

A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet késõbb is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésõbb az adott választás elõtt 16 nappal, az április 5-i országgyûlési választás esetében március 21-ig nyújthatja be kérelmét.

A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. A nyilatkozat fénymásolható is, és a www.valasztas.hu vagy a www.magyarorszag.hu oldalakon online is kitölthetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!