2024. április 24. Szerda, György.
 
Pénzügyi biztos: már nincs veszélyben az euróForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-26 19:42:27
Címkék: Bihari hírek, euro
A Világgazdasági Fórum (WEF) zárónapján felszólaló Olli Rehn pénzügy biztos szerint az uniós és a nemzeti központi bankok mentõintézkedéseinek köszönhetõen az euróövezetben tavaly megkezdõdött a talpra állás. Az IMF-vezér nem volt ennyire optimista.

Nem fenyegeti már az euró létét a nemzetközi gazdasági válság - hangsúlyozta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelõse szombaton, a svájci Davosban a politikai vezetõket, üzletembereket és jegybankárokat tömörítõ Világgazdasági Fórum (WEF) zárónapján.

Úgy vélte, hogy az uniós és a nemzeti központi bankok mentõintézkedéseinek köszönhetõen az euróövezetben tavaly megkezdõdött a talpra állás. A gazdasági környezet javulása már másfél éve tart, és idén is folytatódik - hangoztatta Rehn.

Nem volt ennyire optimista Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Õ felszólalásában egyebek között arra intett, hogy az unióban elmaradtak az inflációs célkitûzésektõl. Mint jelezte, a hanyatló árak ronthatják a növekedési kilátásokat.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke - részben erre reagálva - megerõsítette, hogy az EKB még hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatlábakat. Leszögezte azt is, hogy az uniós pénzintézet kész azonnal cselekedni az infláció ügyében, amikor ez szükségesnek mutatkozik. Draghi kijelentette, hogy nem lát deflációs veszélyt.

Christine Lagarde új kockázati tényezõként nevezte meg, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltõ Fed visszafogta a pénzügyi piacok ösztönzését célzó politikáját.

A világgazdasági növekedést illetõen ezzel együtt az IMF-vezérigazgató is óvatos derûlátásának adott hangot. Úgy vélte, a konszolidációs tendencia egyértelmûen folytatódik.

Felszólalt Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke is. Õ elsõsorban a bankokat érintõ kockázatokról tett említést, és úgy vélte, ezek felszínre is fognak kerülni az idei stressztesztek révén.

A davosi résztvevõk között volt Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter is, aki azt hangoztatta, hogy az európai bankunió tervezett kiépítése a helyes irányba mutat, de a pénzügyi helyzet alakulása nem pusztán a bankrendszertõl függ. A problémák megoldásához pénzügyi fegyelemre és szerkezeti reformokra is szükség van - emelte ki.

A szombati felszólalásokkal lezárult a négynapos Világgazdasági Fórum. A tanácskozáson összesen 1500 gazdasági és cégvezetõ vett részt, és több mint 40 állam- vagy kormányfõ is megfordult. Megkezdõdött a davosi Világgazdasági Fórum A vagyoni egyenlõtlenség is téma lesz a Világgazdasági Fórumon Davos: az ázsiai fegyverkezés korlátozását sürgeti a japán miniszterelnök Hongkongi pénzügyminiszter: Ázsia a világgazdasági növekedés motorja

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!