2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nonprofittá válhat a rezsiszolgáltatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-28 15:46:50
Címkék: Bihari hírek, rezsi
Németh Szilárd szerint megfizethetõ energiára van szükség, Rogán Antal pedig úgy látja: az országgyûlési választások döntik el, hogy profitorientált lesz-e a lakossági közmûszolgáltatás.

Az a legfontosabb, hogy megfizethetõ legyen az energia, ami nem engedi az extraprofitot, ezért kell szabályozni ezt a területet - jelentette ki a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának vezetõje, Németh Szilárd. A politikus az M1 Lényeg címû mûsorának azt mondta: a legfontosabb szempont, hogy megfizethetõ legyen az energia, szerinte ez nem engedi az extraprofitot, ezért kell szabályozni a lakossági közmûszolgáltatást. Azt mondjuk, hogy azt a tisztességes hasznot meg kell keresni, amit meg lehet ezen a piacon, tisztességes, megfizethetõ árakkal, és ami keletkezik, vissza kell forgatni a biztonságos mûködésre és a minõség javítására - magyarázta.

A Fidesz frakcióvezetõje szombaton jelentette be, hogy idén három rezsitétel ára is csökken, három különbözõ idõpontban. Ezzel az uniós átlag szintjének közelébe mérséklõdnek a magyar energiaárak. Azt, hogy a jövõben milyen legyen a rezsiszolgáltatás Magyarországon, a választókra bízná Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetõje szerint az, hogy profitorientált lesz-e a lakossági közmûszolgáltatás, attól függ, hogy ki nyeri az országgyûlési választást.

Abban az esetben, ha a Gyurcsány-koalíció kerülhetne Magyarországon hatalomra, akkor egyértelmû lenne, hogy ismét visszatérne a profitorientált közmûszolgáltatás, és a rezsi sem csökkenne, hanem emelkedne - fogalmazott Rogán Antal. Azt is hozzátette: a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok akkor is emelték az energiaárakat, amikor a világpiaci árak csökkentek. A frakcióvezetõ a Hír tv szombat esti mûsorában is megerõsítette: fogyasztóbarát törvényhozásra van szükség, ez a baloldali kormányokra nem volt jellemzõ. Mint fogalmazott: az árképletek akkor kezdtek megbolondulni, a korábban nem létezõ alapdíj például Kóka János minisztersége alatt jelent meg az árakban.

Orbán Viktor már 2012 augusztusában arról beszélt, hogy nonprofittá tennék a rezsiszolgáltatásokat. A kormányfõ akkor azt mondta: az energiatermelést minden bizonnyal nem, de más tevékenységeket érinthetnek a változtatások. A Fidesz-KDNP képviselõcsoport pénteki ülésén döntöttek arról, hogy a kormány a választásig kidolgozza az ezt szabályozó javaslatát. Ha az új Országgyûlés elfogadja, akkor ez lehet az elsõ olyan törvény Európában, amely kötelezi a lakossági energiaszolgáltatókat, hogy nyereségüket a szolgáltatás színvonalának növelésére fordítsák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!