2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Fogyasztóvédelem: veszélyesek lehetnek az online játékokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-30 18:12:05
A fogyasztóvédelmi veszélyekre figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében mûködõ Európai Fogyasztói Központ (EFK).

Egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek az internethasználók körében az ún. böngészõ alapú internetes játékok. A növekvõ felhasználószám és a beérkezett határon átnyúló fogyasztói panaszok miatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében mûködõ Európai Fogyasztói Központ (EFK) fontosnak tartja felhívni a fogyasztók figyelmét az alapvetõ tudnivalókra.

Tudni kell, hogy az online játékok nagy részét nem magyar, hanem külföldi cégek üzemeltetik. Tehát bár lehet, hogy a játékkal magyar nyelven játszhatunk, elõfordulhat, hogy egy felmerülõ probléma esetén kizárólag idegen nyelven érhetõ csak el a cég ügyfélszolgálata, így az esetleges panasztétel és igényérvényesítés is nehézségekbe ütközhet.

Az online játékok esetében szintén különösen ajánlott tisztában lenni az általunk használt szolgáltatás igénybevételének feltételeivel. Az EFK tapasztalatai szerint a szolgáltatók általános szerzõdési feltételei (ÁSZF) az egyes felhasználási szabályokon túl (pl.: egy IP címrõl csak egy játékos használhatja a játékot) tartalmazzák azokat a magatartási szabályokat is, melyeket a játékosoknak a játék használatakor, valamint az egymással történõ kommunikációban (chat) be kell tartaniuk. A szabályok betartását ellenõrzõ moderátorok (akik sok esetben maguk is játékosok) a belsõ szabályok megsértése miatt akár ki is zárhatják a felhasználókat a játékból.

A böngészõ alapú játékok zöme ingyenes a felhasználók számára, azonban rendszerint a felhasználók díj ellenében prémium tárgyakat, az elõrejutásban, fejlõdésben segítõ elemeket vásárolhatnak magunknak. Ebben a tekintetben érdemes végiggondolni, hogy mi az az összeg, melyet a szórakozás ezen formájára még túlzott anyagi kiadás nélkül vállalni tudunk. Az ilyen extra szolgáltatásokat és játékelemeket nem megvásároljuk a hagyományos értelemben, hanem azokon – jellemzõen meghatározott idõre – csak használati jogot kapunk. E körben is fontos a magatartási szabályok betartása, mivel azok megszegése miatti kizárás esetén a prémium elemeket sem tudjuk használni.

A fizetési módok tekintetében ajánlott elõnyben részesíteni a bankkártyás vásárlást, mivel probléma esetén a számlavezetõ banknál bizonyos feltételekkel egy speciális eljárás keretében adott esetben visszaigényelhetõ a kifizetett összeg. A fenti tanácsok megfogadása hozzájárulhat ahhoz, hogy kellemetlenségek és esetleges anyagi veszteségek nélkül tudjuk használni az online játékok szolgáltatásait.

Amennyiben egy fogyasztónak nem Magyarországon, hanem valamely másik európai uniós tagállamban, valamint Izlandon vagy Norvégiában székhellyel rendelkezõ vállalkozással, szolgáltatóval szemben keletkezik határon átnyúló panasza, a panasz megoldása érdekében javasolt az EFK (www.magyarefk.hu) ingyenes szakmai, jogi segítségét kérni a felek közötti egyezség, megállapodás elérésének megkísérlése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!