2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mit fogsz érezni te a gyenge forintból?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 11:51:11
Kétéves mélypontján forint. Rossz hír a devizahiteleseknek, az utazóknak és azoknak, akik bármit külföldrõl szeretnének vásárolni. A gyenge forint viszont kedvez az exportnak, de a bizonytalanság, amit az elõre megjósolhatatlan árfolyam okoz, szinte mindenkinek csak rosszat tesz.

A devizahitelesek törlesztõrészlete a az árfolyam függvényében azonnal változik. A 300-as euró szinthez képest tehát 3 százalékkal többet kell havonta visszafizetniük, ha marad rekord gyenge forint. A frankhitelesek is hasonló cipõben járnak, hiszen a forint jelenleg minden nagyobb devizához képest zuhan.

Nem rég szedtük össze a legkedveltebb magyar utazási célpontokat is, és bizony a legtöbb helyen euróval fizetnek. A repülõjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történõ utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó elõre megkötik szerzõdéseiket és a gyakorlatban az ilyen ajánlatok esetén csak késõbb jelentkezik a gyenge forint hatása. Költõpénzbõl viszont szinte biztos, hogy többet kell vinnünk.

A külföldrõl importált áruk is drágábba lehetnek, de a nemzetközi internetboltok polcairól sem éri már meg annyira válogatni. Az a kevés áru, amit 100 százalékban Magyarországon termelnek megúszhatja az árváltozást még hosszabb ideig gyenge forint mellett is. Bár kevés ilyen magyar termék van, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldrõl származik.

Persze jól járhatnak, versenyelõnyre tehetnek szert azok a cégek és vállalkozások is, akik külföldre szállítanak elsõsorban. A befolyt euróból könnyebb fizetni a hazai forintban számolt béreket és egyéb költségeket. Azok sem panaszkodhatnak, akik külföldön dolgoznak és ezért nem forintban kapják a fizetésüket. Õk most többet költhetnek a hazai szupermarketekben.

Hagyományosan el szokott ilyenkor indulni a határ menti forgalom is. Több szlovák vagy osztrák rendezheti itt a hétvégi nagybevásárlást, ha megfelelõ mértékben gyengül a forint. Ez persze csak átmeneti hatás, és a határmenti boltok is csak addig élvezheti ennek az elõnyét, amíg a már említett árdrágító hatás nem gyûrûzik be végleg a boltok polcaira is.

Akinek esetleg euró megtakarítása van az most megfelelõen magas árfolyamnyereség mellett be tudja váltani. Nem érdemes viszont most eurót vagy más devizát vásárolni, hiszen az árfolyam esetleges elmozdulása esetén sokat veszíthetünk. Megtakarításaink során törekedjünk arra, hogy minden helyzetben biztonságban tudjuk a pénzünk. Ezt úgy érhetjük el, ha több részletben különbözõ módon fektetjük azt be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!