2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Eddig 40 ezer erdélyi magyar regisztrált a választásokraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 17:03:40
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban a honosítási tanácsadás mellett a hangsúly egyre inkább áttevõdik a szavazópolgárok regisztrációjának segítésére. A legfrissebb összesítések szerint az erdélyi honosítási irodákon keresztül eddig mintegy 40 ezren jelentkeztek a magyarországi választásokra, ebbõl több mint 25 ezren Székelyföldrõl.

A székelyudvarhelyi honosítási irodában gõzerõvel folyik a munka, egyre többen érdeklõdnek az országgyûlési választásokkal kapcsolatban. A regisztrációs kérelem kitöltésekor számos probléma merülhet fel. „Az anyja nevét nem helyesen írja, vagy nem úgy írja, ahogy a személyazonosságijában van, vagy a születési bizonyítványában van az édesanyjának, vagy az email-címeket is nagybetûkkel kell írni, hogy olvasható legyen” – mondta Nagy Pál, a Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke. Ezek a leggyakoribb hibák, a választási iroda azonban hibás vagy hiányos ûrlapot nem fogad el.

„A szándék megvan, akkor a kivitelezésben kell segítenünk. A mi munkánk nem a meggyõzésrõl szól, hanem arról, hogy azok, akik eldöntötték, hogy részt akarnak venni a választásokon, azoknak ne legyen technikai akadálya, hogy ezt meg tudják tenni” – fogalmazott Jakab Attila, az Erdélyi Nemzeti Párt székelyudvarhelyi elnöke.

A külhoni magyarok egy évszázad elteltével vehetnek újra részt az országgyûlési választásokon, amennyiben március 22-ig regisztrálnak.

„A regisztrálás folytatódik tovább, hisz nem csak ez az egy választás lesz Magyarországon, hanem folyamatosan választások lesznek. Aki most lemarad, az nem feltétlenül marad majd ki a következõkben ebbõl a folyamatból, úgyhogy bátran kell ezután is jönni hozzánk” – mondta Nagy Pál.

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint eddig közel 132 ezer külhoni választópolgár regisztrált, ebbõl mintegy 60 ezer kérelem Romániából érkezett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!