2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Óriásbírságot kapnak a jogszabályt be nem tartó bankokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-05 10:37:18
A jövõben 75 ezer forintnál kevesebbet egyetlen ATM sem adhat ki, és a bankkártyás készpénzfelvételi limit sem lehet ennél alacsonyabb. Fõleg a gyerekeknek szóló számláknál okozhat ez problémát.

Félmilliárd forintos bírságot is fizethetnek a bankok a jövõben, ha nem garantálják minden ügyfelük számára, hogy alkalmanként minimum 75 ezer forintot kivehessen a bankszámlájáról, ha elfogadja az Országgyûlés azt a törvényjavaslatot, amelyet Rogán Antal és Németh Szilárd fideszes képviselõk nyújtottak be a hétvégén. A rendkívüli sürgõsséggel tárgyalt tervezetet akár már csütörtökön megszavazhatják a képviselõk.

Rogán már a múlt héten arról beszélt a médiában, hogy a bankok ki akarják játszani a pénzügyi rezsicsökkentésrõl szóló törvényjavaslatot, erre utal, hogy vannak olyan ATM-ek, amelyekbõl alkalmanként mindössze 50 ezer forint vehetõ fel. Mivel pedig a pénzügyi rezsicsökkentésrõl szóló törvény szerint havonta kétszeri alkalommal összesen 150 ezer forintot vehetnek ki díjmentesen a banki ügyfelek az ATM-ekbõl, az 50 ezres limitû automatáknál nem használható ki maximálisan a jogszabályban garantált lehetõség. A képviselõ egyébként nem várt sokáig azzal, hogy kiderüljön, valóban így tesznek-e a bankok, hiszen az ingyenes készpénzfelvétel csak február 1-jén debütált, a törvényjavaslatot pedig február 2-án benyújtották.

A fideszes képviselõk részben nyitott kapukat döngetnek, a múlt héten ugyanis a Magyar Bankszövetség is kiadott egy ajánlást a hitelintézeteknek, amelyben azt javasolta, 100 ezer forintbak határozzák meg az ATM-ek készpénzfelvételi limitjét. Ugyanakkor a szakmai szervezet azt is közölte: a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten az alacsonyabb limitek beállítását indokolnák, egyrészt a visszaélések megelõzése miatt, másrészt azért, hogy ne fogyjon ki túl gyorsan a készpénz egyik automatából se. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint egyébként 50 ezer forintos minimális limit sem lenne feltétlenül túl kicsi, hiszen tavaly az elsõ félévben egy átlagos ATM-es készpénzfelvételnél ennél kevesebbet vettek ki az ügyfelek.

Az egyes banki ügyfelek minimális készpénzfelvételi limitjét is meghatározza benyújtott törvényjavaslat, ez sem lehet kevesebb alkalmanként 75 ezer forintnál csak akkor, ha maga az ügyfél kifejezetten kérte a banktól, hogy ennél alacsonyabbat állapítson meg. Ennek a szabálynak a betartatásával viszont lehetnek problémák. A normál, felnõtteknek szóló bankszámlák esetében általában nyitott kapukat döngetnek a képviselõk, ezek készpénzfelvételi limitje ugyanis többnyire magasabb, alapesetben legalább 100 ezer forint a legtöbb banknál.

Számos hitelintézet kínál viszont bankszámlát és bankkártyát 18, sõt 14 év alatti gyerekeknek is, amelyeknél a korosztály igényeihez igazodva lényegesen kisebbek, napi néhány ezer forintosak a limitek. Annak, hogy egy általános iskolásnak nem engednek a bankok alkalmanként 75 ezer forintot vagy még nagyobb összeget felvenni, vélhetõen biztonsági okai vannak. Ha viszont a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában elfogadják, a gyerekek limitjeit is meg kell majd emelni, ellenkezõ esetben 500 millió forintos bírsággal fenyegeti a bankokat a jegybank.

Értesítést kapnak az árfolyamgátasok

Negyedévente ki kell értesíteni az árfolyamgátba belépett adósokat az úgynevezett mentesített követelésrészrõl – ez is szerepel a benyújtott törvényjavaslatban. A bankok a negyedévet követõ hónap 20. napjáig küldik ki a levelet. A mentesített követelésrész a gyûjtõszámlára kerül tartozásrészlet kamatrésze, ezt vállalja át az állam és a bankok. A jegybank adatai szerint tavaly november 30-ig a mintegy 171 ezer árfolyamgátas összesen 24,2 milliárd forint tartozástól szabadult meg így. A bankoknak emellett március 20-ig levelet kell küldeniük azoknak a devizahiteleseknek, akik bár jogosultak az árfolyamgátra, eddig még nem léptek be a védõernyõ alá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!