2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nincs kivétel: ez a lehetõség minden kismamának járForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 16:18:33
Az elmúlt hetekben, hónapokban ellentmondásos információk láttak napvilágot arról, hogy milyen védelem illeti meg az édesanyákat, járhat-e a gyermek bölcsõdébe, illetve óvodába, ha az édesanya teljes vagy részmunkaidõben dolgozik.

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs miniszteri biztosa a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában elmondta: a gyed kétéves korig jár, és 2014. január 1-jétõl az édesanyák a gyermek egyéves kora után munkába állhatnak. Korábban az egészségbiztosítási törvény kimondta, hogy azok az édesanyák, akiknek a gyermeke bölcsõdébe jár, nem jogosultak a gyedre. Ezen módosított január 1-jétõl a gyed extra törvénycsomag, ennek értelmében azok az édesanyák, akik a gyermek egyéves kora után munkába állnak, jogosultak maradnak a gyedre és a bölcsõdei ellátásra is.

A miniszteri biztos hozzátette: egyes szakszervezetek arra hivatkoznak, hogy a gyermekvédelmi törvény értelmében a gyed mellett nem lehet dolgozni. Ezt a törvényt azonban rosszul értelmezik, hiszen a jogszabályban az áll, hogy Magyarországon minden olyan családnak, amely a munkavégzése okán nem tudja a gyermek napközbeni felügyeletét biztosítani, kérésére biztosítható a napközbeni felügyelet, ha van hely a gyermekintézményekben. A jogszabály azt is hangsúlyozza, hogy kik azok, akiknek a felvétele elõnyt élvez és kiemelt fontosságú: többek között azoknak a családoknak a gyermekei, ahol három vagy több gyermek van, és az édesanya nincsen gyeden. Ez azonban egy kiegészítõ szabály.

Szalai Piroska úgy véli, feltételezhetõ, hogy az ellentmondásos hírek megjelenésének köze lehet a választási kampányhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!