2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Megkoronázzák a magyar tojástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-14 18:46:52
A felvásárlási ár ma már alacsonyabb, mint az elõállítás költsége, mert külföldrõl érkeznek olcsóbb szállítmányok. A hazai termelõk abban bíznak, a Baromfi Terméktanács indította védjegyprogram hosszabb távon stabilizálhatja a piacot.

Tovább csökkentek a termelõi árak. A KSH most közzétett jelentése szerint a mezõgazdasági termékek termelõi ára 13,2 százalékkal volt alacsonyabb tavaly decemberben, mint egy évvel korábban, a múlt év egészét tekintve pedig 7,8 százalékkal. A növényi termékek 20,1 százalékkal - ezen belül a gabonafélék 29 százalékkal - lettek olcsóbbak, míg a vágóállatok és állati termékek termelõi ára gyakorlatilag stagnált, 0,1 százalékkal volt csak magasabb, mint 2012 végén.

A tojás felvásárlási ára ma már alacsonyabb, mint az elõállítás költsége mert külföldrõl érkeznek olcsóbb szállítmányok. Az Európai Unió még 2012-ben kötelezte a tojástermelõket a ketrecek lecserélésére, ami jelentõs többletköltséggel sújtotta a gazdálkodókat, akik ezért egész Európában növelték a termelést, hogy a beruházás költségei mielõbb megtérüljenek, ez pedig alaposan lenyomta az árakat, mert a felesleget más országokban, így hazánkban is értékesítik.

A hazai tojás népszerûsítését hivatott segíteni a Baromfi Terméktanács indította Koronás Tojás védjegyprogram, amely egyfajta megkülönböztetést adna. A Krónikában megszólaló termelõ azt mondja, egyre több a tudatos vásárló, így a friss, magyar, az élelmiszer-biztonsági, takarmányozási és egyéb elõírásoknak is megfelelõ terméknek jó esélye lehet a sokszor bizonytalan származású importtermék helyett. Molnár Györgyi, a terméktanács titkára a Kossuth Rádióban elmondta, már az üzemi termelõk fele jelentkezett, az ellenõrzéseket a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatallal március végéig befejezik, és ezután elindulhat a védjeggyel ellátott termékek népszerûsítése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!