2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Szombattól már 30 vasútvonalon lehet olcsóbban utazniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 10:07:38
A regionális tarifák kiterjesztésével így 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás - jelentette be Völner Pál.

Szombattól már 30 regionális vonalon lehet egységesen 25 százalékkal olcsóbban utazni - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelõs államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Völner Pál hozzátette: a regionális tarifák kiterjesztésével így 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás. Szavai szerint az intézkedést az tette szükségessé, hogy a személyszállítási törvényben megfogalmazottak alapján a kötöttpályás közlekedésnek adnak elsõbbséget a személyszállításban. Emlékeztetett: az NFM és a MÁV-Start Zrt. a mostani csökkentést már januárban bejelentette, hogy versenyképessé tegye az érintett vasútvonalakat.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a tarifacsökkentés évente közel 180 millió forintos bevételkiesést jelent. Völner Pál a támogatás összegét kigazdálkodhatónak nevezte, mivel az intézkedés hatására az utasok számának növekedésére számítanak. A minisztérium és a MÁV tavaly júniusban 15 vonalon vezette be az akkor 15 százalékkal olcsóbb regionális jegyeket és bérleteket - jegyezte meg. Kitért arra, hogy a fõvonalakon hatalmas fejlesztések zajlanak, fõleg uniós támogatással. A MÁV 42 motorvonatot szerez be, amely a legmodernebbek közé fog tartozni.

A vasúthálózatnak ugyanakkor van egy olyan szegmense, ahol a közlekedésbiztonság fenntartása nagy feladatot ró a MÁV-ra. A tarifacsökkentés célja, hogy ezek a vonalak versenyképesebbek legyenek és a közlekedési szempontból hátrányosabb térségben élõknek segítséget nyújtsanak - tette hozzá. Ismertette, hogy a kedvezményes árú jeggyel igénybe vehetõ vonalakról a MÁV-Start Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium.

Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a szombati átálláshoz a MÁV jegyértékesítési eszközein és rendszerein szükséges módosításokat végrehajtották. Az alacsonyabb díjszabású vonalak újabb 15 szakasza között van a kiosztott sajtóanyag szerint Gyõr-Veszprém, Kaposvár-Siófok, Székesfehérvár-Pusztaszabolcs, és Dunaújváros-Cece/Simontornya vonal. Az összes érintett regionális vonal a www.mav-start.hu oldalon tekinthetõ meg.

Az alacsonyabb díjak újabb 15 szakaszon (Gyõr – Veszprém, Kaposvár – Siófok, Székesfehérvár – Pusztaszabolcs, Dunaújváros – Cece/Simontornya, Dombóvár – Bátaszék, Villány – Mohács, Eger – Szilvásvárad, Miskolc – Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska, Kisújszállás – Kál-Kápolna, Mátészalka – Záhony, Nyíregyháza – Fehérgyarmat, Mezõhegyes – Újszeged, Mezõhegyes – Battonya és Kunszentmárton – Kiskunfélegyháza) lesznek elérhetõek.

A regionális tarifa az utasvonzó hatás erõsítése érdekében 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. A jegy- és bérletárakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetõk, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehetõ vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtõl azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Gyõrig lesz olcsóbb az utazás.

„A rendszerváltás óta példátlan árcsökkentés tökéletesen illeszkedik a lakossági terhek enyhítését középpontba helyezõ kormányzati törekvésekhez. A díjak 25 százalékos mérséklése számottevõ megtakarítást jelent az érintett vonalszakaszokon évente megforduló összesen mintegy 3 millió utas számára. Az intézkedés a vasút versenyhelyzetét erõsíti a regionális forgalomban, több hátrányos helyzetû, felzárkózó térségben is.” – fejtette ki Völner Pál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!