2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Újra emelkedik a benzinárForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-10 14:00:51
Mennyivel fizetünk többet a benzinért és a gázolajért szerdától?

Újra átlépi a benzinár a 300 forintot!


Újabb öt forinttal nõ szerdától a benzin ára, a gázolajé pedig hat forinttal emelkedik a hazai töltõllomásokon - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu.

 

Így a benzin országos átlagos ára 303 forint lesz, legdrágábban azonban 318 forintért tankolhatunk 95-öst.  A gázolaj átlagos ára 280 forint lesz literenként.

A bioetanol, 212 forintos átlagos árával egyre vonzóbb alternatívának számít, az autógáz átlagos ára 161 forint.

Idén összesen 78 forinttal nõtt a benzin, és 36 forinttal nõtt a gázolaj ára. Tavaly ilyenkor, mint szerda után is, épp 303 forint volt a benzin átlagos ára, míg a gázoljaé 320 forint.

A valaha tapasztalt legmagasabb árakat idén még nem közelítettük meg: 2008 júniusában 315 forint volt a benzin, és 335 a gázolja átlagára.

A múlt héten a gázolaj ára nem, de a benzin ára emelkedett, négy forinttal. Az elmúlt egy hét alatt 6,4 százalékkal nõtt a benzin tõzsdei ára, a gázolajé pedig csaknem 8 százalékkal. Az olaj ára is emelkedett, egy hónap alatt mintegy 10 dollárral, most 70 dolláros áron áll.

A finomított olajtermékek múlt heti áremelkedése valószínûleg a spekulációnak tudható be, fundamentális okokkal legalábbis nem nagyon magyarázható a drágulás. A kereskedõk egy része valószínûleg abban bízik, hogy az amerikai gazdaság végre újra elindul felfelé, vagy legalább a zuhanása megáll. Ezt egyébként a számok is jelzik, valamelyest csökkent ugyanis az USA munkanélküliségi rátája, és a gazdasági visszaesés is egy százalékpontosra szelídült.

A spekulációk hátterében az is állhat, hogy most kezdõdik igazán a hurrikán-szezon, ami visszavetheti a Mexikói-öböl olajkitermelését. Mindazonáltal ezt a hetet már csökkenéssel kezdték az üzemanyagárak, a benzin például szeptemberi szállítási határidõre 0,8 százalékkal alacsonyabb áron kelt el a szingapúri tõzsdén, mint a pénteki záráskor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!