2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tovább lassult januárban az inflációForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 10:16:48
Januárban az egy évvel korábbival megegyezõ szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, az elõzõ hónaphoz, decemberhez képest pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Utoljára 1970 márciusában volt példa nullaszázalékos éves inflációra - mondta el Mináry Borbála, a KSH osztályvezetõje az adat ismertetésekor.

Hozzátette: elsõsorban a háztartási energiaárak húzzák lefelé az inflációt, de az üzemanyagárak csökkenése, továbbá a ruházati cikkek szezonális kiárusításával összefüggõ árcsökkenés is szerepet játszott a januári infláció alakulásában.

Londoni pénzügyi elemzõk nulla közelébe vagy az alá csökkenõ tizenkét havi inflációt valószínûsítettek januárra.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 3,4 százalékra lassult a decemberi 3,5 százalékról. A nyugdíjas fogyasztói kosárra mért éves infláció 0,5 százalékos volt, decemberhez képest viszont 0,6 százalékkal csökkentek ezek az árak.

A decemberiekhez képest a január havi áremelkedést az élelmiszerek 1,3 százalékos havi drágulása okozta, elsõsorban az idényáras élelmiszereké. Az idényáras élelmiszerek nélkül számolva az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak, míg a burgonya, a friss zöldségek és gyümölcsök decemberhez hasonlítva 8,0 százalékkal kerültek többe. A szeszes italok és dohányáru 1,2 százalékkal drágultak a múlt hónapban.

Az üzemanyagok ára azonban 1 százalékkal csökkent, a háztartási energia is 0,2 százalékkal kevesebbe került, mint decemberben, amikor a rezsicsökkentés 8,1 százalékos árcsökkenést hozott. A ruházkodási cikkekért átlagosan 2,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, de a tartós fogyasztási cikkek szeptember óta elõször drágultak ismét 0,3 százalékkal.

Tavaly januárhoz hasonlítva az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek a múlt hónapban. Csökkent a liszt (19,3 százalékkal), a tojás (14,0 százalékkal), az étolaj (13,5 százalékkal), a cukor (12,3 százalékkal) ára, drágult viszont a sajt (9,6 százalékkal) és a tej (7,0 százalékkal). A burgonya, zöldség és gyümölcs ára a tavaly januári szinthez képest nem nõtt, 0,1 százalékkal elmaradt tõle. Legjobban a szeszes italok és dohányáru ára emelkedett 10,5 százalékkal a dohánytermékek 20,5 százalékos drágulása miatt. A háztartási energia 16,9 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly januárban az áram 19,9 a vezetékes gáz 19,3 százalékkal volt olcsóbb.

Az üzemanyagárak 3,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel azelõtt.

A szolgáltatások árszintje 3,1 százalékkal nõtt, az utazási tarifák 12,6 százalékkal emelkedtek, a taxi 8,2, a postai szolgáltatások 5,8 százalékkal voltak drágábbak januárban, mint egy évvel azelõtt, a víz- és csatornadíjak viszont 11 százalékkal csökkentek.

Az infláció gyorsulását várják az elemzõk a következõ hónapokban

Az infláció gyorsulására számítanak az év során az MTI-nek nyilatkozó elemzõk, akik szerint ugyanakkor az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés jóval a jegybank 3 százalékos célja alatt maradhat.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. vezetõ elemzõje szerint a tavaly januári magas bázisnak köszönhetõen csökkent év/év alapon nulla százalékra a fogyasztói árindex, februártól azonban már kifut a magas bázishatás és év végéig fokozatosan nõhet az infláció. Az elemzõ éves átlagban 1,3 százalékos fogyasztói árindexre számít az idén.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzõje 1 százalékos éves átlagos inflációval kalkulál. Mivel az árindex a jegybank inflációs célkitûzését feltehetõen nem éri el belátható idõn belül, önmagában lenne tere további kamatcsökkentésnek, az elemzõ szerint azonban a forint instabilitása és a kockázati megítélés romlása miatt már szûk a mozgástér, ezért fokozott óvatosságra lehet szükség.

Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje arra hívta fel a figyelmet, hogy a maginfláció továbbra sem csökken érdemben, hónapok óta 3,5 százalék körüli szinten van, ez alapján arra számít, hogy az infláció az év végére 2,5 százalék fölé gyorsul, éves átlagban pedig 1,1-1,2 százalékos inflációt vár 2014-ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!