2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Teljes kapacitáson üzemel a világ legnagyobb tükrös naperõmûveForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 10:45:00
A NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google tulajdonában lévõ, részben a washingtoni energiaügyi minisztérium által folyósított hitelbõl megépített erõmû az Egyesült Államokban felhasznált napenergia 30 százalékát fogja elõállítani.

Elérte teljes kapacitását csütörtökön a világ legnagyobb tükrös naperõmûve, az Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) a Mojave-sivatag kaliforniai részén, a nevadai határ közelében.

Az egy kiszáradt tófenéken kialakított, 1425 hektáros alapterületû létesítményben csaknem 350 ezer, számítógép vezérelte, garázsajtó nagyságú tükör fókuszálja a nap sugarait három, egyenként 140 méter magas toronyra szerelt vízforraló tartályra, amelyek gõzével turbinákat forgatnak meg.

A három egység összesen 392 megawattnyi energiát állít elõ 140 ezer kaliforniai otthon számára. A 2,2 milliárdos költséggel megépített komplexumban termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna széndioxid kibocsátását váltja ki, ami megfelel 72 ezer gépkocsinak a forgalomból való kivonásával.

Az ivanpahi létesítményt tavaly decemberben indították be. Az Egyesült Államokban a naperõmûvek az energiatermelésnek ma még csak az 1 százalékát állítják elõ, de az országban, elsõsorban a délnyugati államokban, több ezer kisebb-nagyobb új létesítmény építése folyik.

Az Obama-kormány komoly hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások hasznosítására. Az országban 2012-ben összesen 116 ezer hektárnyi területen 17 napenergia-zónát jelöltek ki, Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó államokban, ahol a naperõmûvek építése nincs káros hatással az állat- és növényvilágra és a természeti kincsekre. (Az ivanpahi létesítmény területén az elmúlt hónapokban több tucatnyi madár pusztult el.)

Az amerikai energiainformációs hivatal adatai szerint az energiának a naperõmûvekben történõ elõállítása még mindig jelentõsen drágább, mint a hagyományos módszerekkel. Miközben a széntüzelésû erõmûvekben megtermelt egy kilowattórányi energia 100 dollárba kerül, addig ugyanezt a mennyiséget a naperõmûvekben 261 dollárért állítják elõ.

A 2011-bõl származó adatok nem tartalmazzák a szövetségi és állami kormányzatok által adható adókedvezmények ármódosító hatásait.

Az amerikai napenergia-szektor az energiaügyi tárca adatai szerint 140 ezer embernek és 6100 cégnek biztosít munkát. A foglalkoztatás ebben az ágazatban 2012 õsze óta 20 százalékkal nõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!