2024. április 19. Péntek, Emma.
 
162 ezer forintot spórol egy átlagos devizahitelesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 11:37:18
A novemberi kisebb növekedés után érezhetõen tovább emelkedett az árfolyamgátba újonnan belépõk száma. Összesen 1343-an kötöttek új szerzõdést a hónapban, ezzel az árfolyamukat rögzítõ devizahitelesek száma 173.144-re nõtt, közülük az alacsonyabb törlesztõrészletet 161.926 devizahiteles élvezi.

Egy átlagos belépõ 162 ezer forintnyi törlesztéstõl mentesült végleg, 84,1 ezer forint pedig az öt év után törlesztendõ gyûjtõszámlára került. Az árfolyamgát igénybevételének növekedése mögött az állhat, hogy november óta a 90 napnál nagyobb késedelemben lévõk és a nagy hitelösszeggel tartozók is beléphetnek.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2012. április 1. és 2013. december 31. között összesen 167 432 darab szerzõdést kötöttek devizahiteleseikkel, ami a korábbi 5 712 db árfolyamgát I. szerzõdéssel együtt 173 144 darab. Ebbõl a megnyitott gyûjtõszámlák száma tavaly december végén 161 926 darab volt - közölte hétfõn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Decemberben összesen 1343 új szerzõdés köttetett, ami nagyon alacsony szám a tavalyihoz és az elsõ félévihez képest, de több mint négyszerese a novemberinek. A növekedés oka elsõsorban az lehet, hogy a 90 napon túl késedelmes, banki fizetéskönnyítés alatt álló, valamint 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevõ adósok számára novemberben nyílt meg a lehetõség a belépésre.

December végén 1 324,5 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel "rögzítettek", vagyis ennyi az árfolyamgátban résztvevõk devizahitel-tartozása. Ez a teljes (lényegében véve a jogosult) devizaalapú jelzáloghitel-állomány durván 38%-a. A részvételi arány alábbi ábrán látható visszaesését a jogszabályi változás (jogosultak körének növekedése) okozta.

Az árfolyamgát konstrukcióban mentesülnek az ügyfelek a program végéig (jellemzõen 60 hónapig) a rögzített árfolyam feletti törlesztés megfizetésétõl. A tõkerész egy forintalapú gyûjtõszámlára kerül, amin november végén 13,6 milliárd forintot tartottak nyilván a bankok. Egy átlagos, árfolyamgátban benne lévõ ügyfél tartozása tehát 84,1 ezer forint volt. Ennek közel duplája viszont az az összeg, amit a bankok és az állam fele-fele arányban végleg elengednek az adósnak: ez a rögzített árfolyam feletti törlesztés kamatrésze.

November végéig 26,3 milliárd forintot engedtek el így az adósnak, vagyis az állam és a bankszektor 13,1-13,1milliárd forintot áldozott eddig a programra. Egy átlagos ügyfél 162 ezer forint megfizetésétõl mentesült végleg. Az árfolyamgátban résztvevõ ügyfelek hiteltartozása az átlagnál kissé magasabb. Egy átlagos árfolyamgátas ügyfél 8,2 millió forintnyi devizahitellel tartozott december végén.

A novemberi jogszabályi változások alapján ma már nemcsak a 20 millió forintnál nagyobb összeget felvevõk, hanem a 90 napon túli késedelemben lévõ ügyfelek és a banki fizetéskönnyítés alatt állók is beléphetnek az árfolyamgátba, és csak 180 napon túli késedelem esetén kerülhetnek ki onnan, aminek köszönhetõen (igaz, a bankok jelzései alapján nem túl nagy mértékben) emelkedhet az igénybevevõk száma. A decemberi adatok szerint valóban érezhetõen nõtt az új belépõk száma, de földrengésszerû növekedésre nem kell számítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!