2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
London: az MNB-t még nem aggasztja a forint árfolyamaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-19 11:07:14
Londoni elemzõk értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fõ üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam, és ez valamelyes további monetáris enyhítés lehetõségére vall.

A kamatdöntés utáni elemzõi vélemények szerint ugyanakkor a monetáris tanács közleménye a korábbiaknál és a vártnál szûkszavúbb a további kamatpályával kapcsolatos iránymutatást illetõen.

A kamatdöntés elõtti citybeli elemzõi konszenzus egyöntetûen azt valószínûsítette, hogy a legutóbbi hetek forintgyengülése és a feltörekvõ piacokkal kapcsolatos befektetõi kockázatkerülés az enyhítési ütem mérséklésére készteti az MNB-t. Az MTI elõzetes felmérésébe bevont londoni elemzõk 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést vártak keddre.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzõház, a Capital Economics vezetõ elemzõje a monetáris tanács ennél nagyobb mértékû keddi kamatdöntése és az értekezletrõl kiadott közlemény ismertetése után közölte: szerinte a monetáris tanács a befektetõk figyelmét próbálta elterelni és az újabb forinteladási hullámot igyekezett elkerülni a kommüniké azon, újonnan beillesztett kitételével, amely felhívja a figyelmet a folyómérleg-egyenleg többletére, és más feltörekvõ piacokénál alapvetõen erõsebbnek nevezi a magyar gazdaság helyzetét.

Az elemzõ szerint ugyanakkor a Capital Economics ezt nem találja meggyõzõnek, ugyanis véleménye szerint a devizatartalékokhoz mért - a folyómérleg-pozíció mellett a rövid lejáratú külsõ adósságkötelezettségeket is tartalmazó - bruttó külsõ finanszírozási igény tekintetében Magyarország már nem tûnik különösebben erõsnek a felzárkózó piaci mezõnyön belül.

Jackson szerint ez azt is jelenti, hogy a forint továbbra is sebezhetõ egy esetleges újabb eladási hullámtól, és ezért az MNB jövõ havi kamatdöntését rendkívül nehéz megjósolni. Mindent egybevetve azonban a Capital Economics elemzõje azt valószínûsítette, hogy ha a forint nem gyengül tovább, az MNB még egy 0,10-0,20 százalékpont közötti kamatcsökkentést végrehajthat a jelenlegi enyhítési ciklusban. Hozzátette ugyanakkor, hogy megítélése szerint a monetáris tanácsi közlemény szokatlanul tartózkodó a mostantól várható kamatpályával kapcsolatban. A múlt havi kommünikében még szerepelt utalás a további megfontolt monetáris enyhítés lehetõségére, a keddi közlemény viszont csak azt helyezte kilátásba, hogy a testület a következõ inflációs jelentés elõrejelzéseinek ismeretében dönt majd az enyhítési ciklus folytatásának szükségességérõl és lehetõségérõl - hangsúlyozta keddi értékelésében a Capital Economics elemzõje.

Jackson azt jósolta, hogy az új elõrejelzés nem fogja kizárni a további enyhítést, különös tekintettel arra, hogy az inflációs pálya várhatóan alacsonyabb lesz az MNB által jelenleg vártnál, és a magyar gazdaságban meglévõ jelentõs többletkapacitás is azt jelenti, hogy az inflációs nyomás valószínûleg gyenge marad. Az elemzõ elõrejelzése szerint az idei év egészében 1 százalék lehet az átlagos inflációs ráta Magyarországon.

A 4cast nevû gazdasági-pénzügyi elemzõház szakértõi a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben agresszívnek nevezték a kamatcsökkentés mértékét, és szintén kiemelték, hogy a monetáris tanács közleménye új, külön bekezdésben hangsúlyozta a magyar folyómérleg-többletet, amely megkülönbözteti a magyar gazdaságot a felzárkózó térség gyengébb gazdaságaitól. A 4cast elemzõinek értelmezése szerint ez azt mutatja, hogy a monetáris tanács elsõsorban a külsõ járványveszélytõl tart, és nem lát belülrõl eredõ gyengeségeket.

A ház szerint mindent egybevetve megállapítható, hogy az MNB monetáris testülete reagált ugyan a piaci hangulat legutóbbi változására, például azzal, hogy nem helyezte kilátásba a további folyamatos enyhítést, a keddi kamatcsökkentés méretével kifejezett legfõbb üzenete azonban mégis arra utal, hogy az MNB egyelõre nem aggódik a piaci kockázatok miatt. A 4cast elemzõi szerint mindazonáltal ez az agresszív hozzáállás kiteszi a forintot és az állampapírpiacot a globális befektetõi hangulat esetleges további romlásának.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégái a keddi MNB-kamatdöntést és a közleményt értékelõ kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a monetáris tanács megpróbált idõt nyerni a kommüniké azon új kitételével, amely szerint az új inflációs elõrejelzés alapján születik majd döntés az enyhítési ciklus folytatásának szükségességérõl és lehetõségérõl. A ház londoni elemzõi szerint azonban ezzel együtt is egyértelmû, hogy a monetáris tanács alapállása továbbra is enyhítésre hajló, és márciusban valószínûleg újabb kamatcsökkentés lesz, ha a piac addig stabilizálódik.

A Morgan Stanley elemzõi közölték: a vártnál nagyobb keddi kamatcsökkentés és az utána kiadott monetáris tanácsi közlemény hangvétele alapján 2,50 százalékra módosították az MNB várható kamatmélypontjára adott elõrejelzésüket az általuk eddig valószínûsített 2,65 százalékról. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy e prognózisuk nagymértékben függ a forintárfolyam rövid távú mozgásaitól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!