2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ezzel megelõzhetõvé válna sok családi katasztrófaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-24 09:26:37
Kevesebb tragédia történne, ha az újszülöttjüket eldobni akaró anyák tudnák, gyermeküket jogi következmények nélkül kórház melletti inkubátorba tehetik. Sõt, a leendõ szülõ már a gyermek magzat korában is bemehet bármelyik járási hivatalhoz, ahol hozzájárulhat a majdani gyermek örökbefogadásához - hangzott el a Kossuth Rádió Szombat délelõtt címû mûsorában.

Hat nappal ezelõtt halott újszülöttet találtak az Eger-patakban. Egy környékbeli a Kossuth Rádiónak azt mondta, gyerekek vették észre a pár napos áldozat holttestét.

Heves megyében két helyen, az egri Markhot Ferenc Kórházban és a hatvani Albert Schweitzer Kórházban van babamentõ inkubátor, ahol az anyák jogi következmények nélkül válhatnak meg gyermekeiktõl. Eddig egyszer éltek ezzel a lehetõséggel. Hatvanban év elején hagytak ott egy csecsemõt.

Rosta Ildikó, az Albert Schweitzer Kórház újszülött osztályának fõorvosa, orvos igazgató elmondta, a közelben mûködõ kamera csak az inkubátort veszi, ezért a portások azt nem láthatták, ki tette bele kicsit. Az anya reggeli órában érkezett, a gyerek vizsgálata szerint legfeljebb tizenkét órával a szülést követõen.

Az orvos felidézte, hogy több évvel ezelõtt Hatvanban is találtak halott csecsemõt, egy kukában. Akkor az újszülött osztály munkatársai végiggondolták, mi játszódhatott le az anyában terhessége utolsó heteiben, illetve, hogy mi kényszeríthette erre a döntésre. Rosta Ildikó szerint ez a cselekedet, annak a társadalmi rétegnek, amely „erre rászorul”, egy probléma tüneti kezelése. Felhívta a figyelmet, hogy a kórház mellett elhelyezett inkubátor nagyon jó alternatívát nyújt egy ilyen anyának, aki, ahelyett, hogy megölné gyermekét, úgy válhat meg tõle, hogy biztonságba helyezi. Biztosan lelkiismeret-furdalással, de olyan megoldást találhat gyermekének, amellyel lehetõséget ad a kicsinek egy jobb életre – fogalmazott.

Az orvos azt is hangsúlyozta, hogy miközben többen nem akarják megtartani újszülöttjüket, rengetegen szeretnének gyermeket, de nem lehet nekik. Egy csecsemõ elhelyezése a kórház melletti inkubátorba, ezért a terméketlen pároknak nagyon jó lehetõség, hogy egészséges gyermeket kapjanak. A hatvani kórházban is elõfordult, hogy egy frissen szült nõ azonnal lemondott gyermekérõl, akik a gyámhatóságon keresztül aztán örökbefogadókhoz került.

Mentuszné Terék Irén, a Heves Megyei Kormányhivatal szociális és gyámhivatalának vezetõje a Kossuth Rádiónak elmondta, a jogszabályok szerint már a születendõ gyermekrõl is le lehet mondani. Tehát a leendõ szülõ már a gyermek magzat korában bemehet bármelyik járási hivatalhoz – nem csak a lakóhelye szerintihez –, ahol kijelentheti, hogy gyermekét nem kívánja nevelni, és hozzájárul ahhoz, hogy általa nem ismert személyek a csecsemõt majd örökbe fogadják.

Heves megyében az engedélyezett örökbefogadások száma évente harminc és ötven között van. Ebben benne van az is, amikor egy személy a házastársa elõzõ kapcsolatából származó gyermekét fogadja örökbe.

Országosan nyolcszáz és ezer közötti azoknak az eseteknek száma, amikor olyan szülõk fogadnak örökbe, akik évek óta várnak saját gyerekre. Egyikük, Gabi, húsz évig várt arra, hogy szülõ lehessen. Az Eger-patakban hagyott újszülött kapcsán azt mondta, korábban nem értette, miért tesz ilyet egy anya a csecsemõjével. Abban a pillanatban azonban, hogy elvégezte az örökbefogadói tanfolyamot, egyszer csak tudatosult benne, hogy vannak élethelyzetek, amelyek ilyen döntésekhez vezetnek – ha például tizenöt évesen szül valaki, vagy a tizenkettedik gyerek mellé jön a következõ.

Mindez, persze, még nem indokolja, hogy bárki bûncselekményt kövessen el. Szerencsére kevés olyan eset fordul elõ, amikor a szülõ nõ megöli gyermekét – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!