2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Gáz- és benzinhiány lesz Magyarországon, ha összeomlik Ukrajna?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-24 21:06:32
Az ukrajnai események egyelõre nem érintették az országon át Magyarországra irányuló energiahordozó-szállításokat, de ha el is zárnák az olaj- és gázcsapokat, van rá vészforgatókönyv és van tartalék.

Bár Viktor Janukovics államfõt sikerült elmozdítani, az ukrán politikai helyzet továbbra is bizonytalan, és az sem világos, miként alakulhat Kijev viszonya az ország energiahordozó-ellátásának oroszlánrészét biztosító Oroszországgal. Az ukrajnai események kapcsán már utánanéztünk, mindez hogyan érintheti az ottani piacon jelen lévõ OTP-t, azt pedig most vesszük górcsõ alá, mennyire felkészült Magyarország és a Mol a gáz- és olajszállítások esetleges kiesésére.

Az Ukrajnán keresztüli kõolaj- és földgázszállítások leállása esetén elsõdlegesen az Magyar Szénhidrogén Készletezési Szövetség (MSZKSZ) által tárolt biztonsági készletek állnak az ország rendelkezésére. (A szövetség feladata a biztonsági kõolajkészlet megvásárlása, tárolása és értékesítése, az ehhez szükséges tárolók létesítése, mûködtetése és fejlesztése.) Jelenleg 491,2 ezer tonna kõolajat, 437,5 ezer tonna gázolajat és 225,4 ezer tonna 95-ös benzint tárolnak a szövetség tagjainak létesítményeiben. Ez kõolajból és kõolajtermékekbõl 104 napos tartaléknak felel meg, vagyis meghaladja a törvényileg elõírt szintet.

A készletezési törvény (2013. évi XXIII. törvény a behozott kõolaj és kõolajtermék biztonsági készletezésérõl, Kt.) szerint ugyanis a biztonsági kõolajkészlet mértékének minden év augusztus 1-jétõl a következõ év március 31-ig meg kell felelnie legalább 90 napi átlagos napi nettó behozatalnak. Amennyiben a kõolaj- és kõolajtermék-ellátás és a fogyasztás egyensúlya felbomlik és a felhasználási igények meghaladják a beszerzés lehetõségeit, az energiaellátásért felelõs miniszter (azaz jelenleg az NFM vezetõje) rendeletében az egyensúly helyreállításához szükséges és azzal arányos mértékû, fogyasztást korlátozó intézkedéseket rendelhet el. A biztonsági kõolajkészletet az ellátás súlyos zavara esetén, és kõolaj- és kõolajtermék-ellátási válsághelyzetben vagy tüzelõanyag (tüzelõolaj, fûtõolaj, földgáz) ellátási nehézség esetén a miniszter rendelete alapján szabad felhasználni - mondja ki a Kt.

Földgázból 651,9 millió köbméteren áll jelenleg a biztonsági készlet - ez az MMBF Zrt. szõregi tárolójában található -, a kereskedelmi készletekkel együtt pedig - amelyek a Magyar Földgáztároló Zrt. négy, az E.On-tól megvásárolt tárolójában vannak - 1,4 milliárd köbméter van a tárolókban a február 20-i állapot szerint. Ez az 1,4 milliárd köbméter mintegy kéthavi átlagfogyasztásnak felel meg. Nem csak erre vagyunk utalva egy esetleges ukrán leállás esetén, hiszen Magyarországra jelenleg is érkezik földgáz a HAG vezetéken, ami - hívta fel a figyelmet válaszában a készletezési szövetség - egy elhúzódó keleti krízis esetén is biztosítja az ország minimális szinten történõ ellátását.

Mivel kõolajtermékek vonatkozásában jelenleg is több kereskedelmi forrásból történik az ország ellátása, így válsághelyzet esetén ezek szerepének növelése is járható út - hangsúlyozza a szövetség. Hasonlóan látják a Mol Nyrt.-nél is, ahol arról tájékoztatták a Napi.hu-t, hogy az Ukrajna felõl érkezõ kõolajellátás esetleges akadályoztatása esetén a Mol rendelkezik alternatív beszerzési útvonalakkal, ilyen például az Adria kõolajvezeték, melyen 2013-ban több szállítmány is érkezett a százhalombattai finomítóba. Hozzátették: az ellátás jelenleg zökkenõmentesen mûködik, nincs fennakadás. Mivel a kõolaj globális árucikk, amelyhez a világpiacon folyamatos hozzáférés biztosított, a más forrásból történõ beszerzés nem jelent gondot, ám az ezzel járó többletköltségek megítélése most "merõ spekuláció, amibe nem kívánunk bocsátkozni" - fogalmazott válaszában az olajtársaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!