2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A nagymama terhességétõl függ az unoka egészségeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 08:58:56
Egy új kutatás eredményeibõl kiderül, hogy az anyai nagymamák az eddig feltételezettnél sokkal komolyabb szerepet játszanak unokáik egészségi állapotának alakulásában: amennyiben a terhesség alatt kiegyensúlyozottan étkeznek, és a szülést követõ években lányukat is megfelelõen táplálják, akkor leendõ unokájuk is nagy valószínûséggel jobb egészségnek örvend majd.

A lányos anyák terhességük során nemcsak gyermekük, hanem leendõ unokáik egészségét is jó elõre befolyásolhatják – ismertették kutatásuk eredményét a Northwestern Egyetem szakemberei nemrég egy chicagói tudományos konferencián. Vizsgálatukból az is kiderült, hogy a terhesség alatt elfogyasztott ételek összetételénél sokkal fontosabb, hogy az édesanya elsõ életéveiben megfelelõ táplálékhoz jusson.

A 30 évet felölelõ, több mint 3 ezer nõ bevonásával végzett kutatás azt vizsgálta, hogy miként hat a terhesség alatti táplálkozás a leendõ unokák egészségi állapotára. A szakemberek megvizsgálták az édesanyák gyermekkorára, felnõttkorára és terhességére jellemzõ táplálkozási szokásokat, és azt is, hogy a nagymamák miként étkeztek a várandósság hónapjai alatt. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a terhesség során a magzatot érõ hatások komolyan befolyásolják a késõbbi egészségi állapotot, de úgy tûnik talán még ennél is fontosabb, hogy a születendõ leánygyermek elsõ éveiben megfelelõen legyen táplálva – mondta el a kutatás vezetõje.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a terhesség során elfogyasztott energiamennyiség nincs komoly hatással a születendõ gyermek súlyára (persze a kiegyensúlyozott táplálkozásra azért mindenképpen ajánlott odafigyelni). Sokkal fontosabbnak tûnik, hogy a leendõ édesanya kicsi gyermekként, illetve magzatként megfelelõen volt-e táplálva, vagyis már egy generációval elõbb eldõl, hogy mire számíthat a születendõ gyermek.

Az eredmények szerint, azok a gyerekek, akiknek édesanyját csecsemõ- és kisgyermekkorban megfelelõen táplálták, nagyobb súllyal születtek, mint azok, akiknek édesanyja kiskorában alultáplált volt.

A kisebb születési súly azért probléma, mert növeli a késõbbi betegségek, például a magas vérnyomás, a diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, míg a nagyobb súllyal született babáknál – egy bizonyos határig – ez a felnõttkori kockázat alacsonyabb. (A nagyon nagy súllyal született babáknál a felnõttkori betegségek kialakulásának kockázata ismét emelkedik). A mostani eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra nézve, hogy a születendõ gyermekeknél sok minden már generációkkal korábban eldõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!