2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egészséges kókusztej könnyen, gyorsan, házilagForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 09:05:47
A kókusztej nem más, mint a kókuszdió húsából kinyert lé: ízletes, egészséges és nem is drága, persze elsõsorban akkor, ha saját kezûleg készítjük el.

Ebben az esetben viszont készüljünk fel rá, hogy ugyanabban az idõben kókuszlisztet és kókuszzsírt is kapunk mellé. Hát nem remek?! A kókusztejnek ezer forint körül van litere. Ha otthon készíti el, ugyanez a mennyiség nem kerülhet belõle többe 400 forintnál. Szóval simán megéri a fáradozást, arról nem is beszélve, hogy a házilag készített változat tartósítószer-mentes, és kedvére ízesítheti is.

Elkészítése

A már megpucolt és felkockázott (darabolt) kókuszdió húsát és a kókuszvizet öntse turmixgépbe és adjon hozzá 5 dl forró vizet. (Egy liter tejhez két kókuszdióra lesz szükség.) Állítsa a legmagasabb fokozatra a gépet, és addig pépesítse az egészet, amíg teljesen homogén nem lesz. Ez simán eltarthat akár 5-10 percig is, attól függ, mennyire erõs turmixgépet használ.

Ezt a masszát tegye egy textilpelenkába, kösse fel egy fakanálra, amit keresztbefektet egy edényen úgy, hogy ne érjen az edény fenekére a batyu. Így simán ki tud csepegni egy éjszaka alatt a folyadék. Egy másik nagyon jó megoldás, ha sajtruhán/sajtvásznon keresztül szûri meg a levet, de használhat harisnyát is erre a célra. (Utóbbi technikákkal egyébként sokkal gyorsabban kinyerheti a tejet, és nem kell rá egy egész éjszaka várakozni.)  Öntse a tejet egy jól zárható üvegbe és tartsa a hûtõben. Fogyasztás elõtt rázza fel. Az így kapott kókusztej körülbelül egy hétig áll el.


Ízesítés

A kókusztejnek eleve nagyon finom íze van, de ezt lehet még fokozni. Ha egy-két szem datolyát is beleturmixol, kellemes édeskés íze lesz. Darálhat még bele magvakat is (persze szûrés elõtt!), mandulát, mogyorót, dsiót, ezek is mind nagyon feldobják az ízét. Ne dobja ki a kókusz húsát sem!

Remek kókuszliszt készíthetõ belõle, ízesíthet vele ételeket, adhatja süteményhez, müzlibe és pudingba is teheti. A liszthez szárítsa ki a kókuszhúst, darálja le, és már kész is van. A szárítást sütõben is végezheti: tegyen a tepsibe sütõpapírt és 130-140 fokon 1,5-2 órán keresztül szárítsa a kókuszt. Akkor jó, ha már aranybarna. Elõfordul, hogy zsír is marad a turmixgépben, ezt kanalazza ki és szûrje le, ahogyan a tejjel is tette, az így kapott tömb lesz a kókuszzsír/kókuszvaj.

Így válasszon kókuszdiót!

Emelje a füléhez a kókuszdiót, rázza meg, és ha hallja, hogy lötyög benne a kókuszlé, akkor nyert ügye van. Azért nem árt minimum négy-öt darabot átnézni, sokszor elõfordul, hogy az egyik gyümölcsben sokkal több a lé, mint a többi társában, válassza azt, amiben a legtöbb lötyög. Ha egyáltalán nem hall semmilyen folyadékot a kókuszban, semmiképpen se vegye meg, mert akkor vagy kilyukadt és kifolyt a leve, vagy már túlérett, és ilyenkor elég szappanos az íze. (Egyébként, ha sok a folyadék benne, kicsi az esélye annak, hogy lyukas legyen a gyümölcs, bár repedt attól még simán lehet!)

Ha megtalálta azt, amelyikben a legtöbb a lé, nézze meg, hogy nem sérült-e sehol a gyümölcs héja. Ha repedt, vagy talán lyukas, szintén ne vegye meg. Ellenõrizze, hogy a három sötét „szem” is ép és sértetlen legyen, ehhez nem árt ezeket is óvatosan megnyomkodni. Ha mindhármat puhának találja, ne vegye meg, de ha csak egy puhább és a maradék kettõ még kemény, akkor nincs semmi baj, megveheti. Amire még érdemes figyelni, az a kókusztermés súlya. Az egészséges kókuszdió méretéhez képest nehéz. Csekkolja le a többit is, érezni fogja a különbséget!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!