2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A szakember elárulta, mennyi pénzt érdemes a számlán tartaniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 09:12:38
Nagyon sokféle módon lophatják a bankkártyaadatainkat, miközben gyanútlanul pénzünket vesszük ki a bankautomatából. A biztonságos kártyahasználat része, hogy a kártyánkat mindig olyan számlához kössük, amelyen kevés pénz van, egy-kétszázezer forintnál többet ne tartsunk rajta.

Papp Péter, az egyik hazai piacvezetõ információ biztonsági cég vezérigazgatója arról beszélt a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában, melyek a bankkártyahasználat veszélyei, s melyek a legjobb módszerek a biztonságos kártyahasználathoz.

Papp Péter hangsúlyozta, a bankkártya nagyon régi termék, az elsõt 1949-ben bocsátották ki, a ma használatos kártyákat pedig a hatvanas években alakították ki, így a biztonsági szintjük arra az idõre volt tervezve, amikor még nem létezett internet. Az ATM automaták nagy része szintén a több mint tízéves Windows XP operációs rendszert futtatja, és a kamerák is olyan régiek, amelyek a mobiltelefonokban már tíz évvel ezelõtt megvoltak. A bankkártyát nem arra találták ki, hogy a mai modern eszközök, az internet ellen védve legyenek, így nagyon könnyen ellophatóak róla az adataink.

A kártyaadatok ellopásának egyik leggyakoribb módja, hogy az automata nem adja vissza a kártyát. A másik, amikor az automata nem adja ki a pénzt, illetve, amikor lemásolják az adatainkat, vagy messzirõl, jó minõségû kamerával lelesik az adatainkat, késõbb pedig ellopják magát a kártyát. Ha például valaki lefotózza a bankkártyánk mindkét oldalát, azonnal tud vele vásárolni az interneten.

A kártya mágnescsíkjában a PIN kódon kívül minden információ rögzítve van, s azokat egy nagyon egyszerû olvasóval - amely az interneten ötven dollárért beszerezhetõ - le lehet olvasni.

A szakember azt javasolja, a kártyánkat mindig olyan számlához kössük, amelyen kevés pénz van, egy-kétszázezer forintnál többet ne tartsunk rajta. Minden esetben kérjünk SMS-visszaigazolást a számlamozgásról. Ha pedig bármilyen gyanú merül fel bennünk, azonnal hívjuk a bank ügyfélszolgálatát, tiltsuk le a kártyát, mert a bejelentést követõen a jogszabályok szerint már minden kár a pénzintézetet terheli.

A szakember elmondta: a biztonságosra sokat adó bankok figyelik az ügyfeleik átlagos pénzfelhasználási szokásait, és ha attól eltérõ pénzmozgást tapasztalnak, felhívják a számlatulajdonost.

Papp Péter azt javasolta, hogy két-három bankkártyát használjunk, egyet készpénzfelvételre és vásárlásra, egy másikat pedig internetes vásárlásra. Ha valamelyikkel probléma van, csak az adott kártyát kell letiltanunk, míg ha csak egy kártyánk van, és azt tiltjuk le, a saját pénzfelvételünket is megbénítjuk vele.

A bankkártyának elõnyei és hátrányai is vannak, mérlegelni kell, hogy mikor érdemes kártyát használni, és mikor maradunk a készpénzes fizetésnél - összegezte a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!