2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Visszafordíthatatlan folyamatokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-13 15:21:36
Nõ az öngyilkossági kísérletek száma, egyre többen lesznek a válság áldozatai.

A szakemberek szerint egyértelmûen érezhetõ a válság hatása a megjelenõ lelki eredetû problémákban, a pszichiátriai zavarokban. Nõtt az öngyilkosságok és kísérletek száma.


A középkorú réteget viseli meg leginkább ez az idõszak: a 35-40 évesek könnyebben elveszítik a munkájukat, s nehezen találnak másikat. Kevés a kapaszkodójuk.

A fiataloknál is gyûrûzik a krízishelyzet, túlvállalják magukat. Arra viszont nincsenek felkészülve, hogy elveszíthetik az állásukat – tudtuk meg a Kenézy-kórház pszichiátriai osztályának részlegvezetõ szakorvosától, Vasas Laurától.

Átmeneti segítség, ha a munkanélküliek egy-egy program során megtanulnak önéletrajzot írni.

Ez egy-két hónapig elõre viszi õket, ám a következõ kudarcokra nincsenek felkészülve. Rénes László, a Debreceni Lelkisegély Telefonszolgálat titkára szerint a nõknél egyre több depressziós tünet jelentkezik. A legtöbben gyógyszerekkel próbálják javítani a közérzetüket.

A férfiak viszont inkább az alkoholhoz nyúlnak, hogy önbizalmat szerezzenek. A rossz társaság ilyenkor kegyelemdöfés, sokszor visszafordíthatatlan folyamatokat indít el.

 

A létbizonytalanság útján

A válság krízist teremt, krízishelyzetekben pedig elõjöhetnek bizonyos pszichiátriai zavarok. A kialakuló létbizonytalanság kapcsán számtalan jelét tapasztaljuk ennek - mondta a Naplónak Vasas Laura, a Kenézy kórház pszichiátriai osztlyának részlegvezetõ szakorvosa.

Az elmúlt hónapokban nõtt az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek száma. A kórházban nincs olyan nap, hogy ne vizsgálnának egy-két öngyilkos-jelöltet. Az elkövetés módja egyre drasztikusabb: sok az önakasztás és a vegyszerrel való mérgezés is igen gyakori.

A páciensek körében a szorongás és a depresszió gyakori kórképek, sokszor együttesen jelentkeznek. A függõség is a meghatározó betegségek között szerepel. Kémiai anyagok okozhatják, mint az alkohol vagy a gyógyszer. Egyre nagyobb méretet ölt a tévé-, a szerencsejáték- és az internetfüggõség is. A nõk közében pedig elõfordul a vásárlási láz.

- Több esetben kerültek az osztályra olyanok, akik nem tudják fizetni a felvett kölcsönt. Már csak az utolsó pillanatban szembesülnek azzal, hogy a házukat elviszi a bank. Sokszor tapasztalják, hogy a páciensek igazából nem is hiszik el, hogy ez megtörténik velük.

Fontos a család

A család szerepe nagyon fontos a pszichiátriai zavarral küzdõk esetében. Az elmagányosodás gyakori gond, súlyosabb esetben akár öngyilkossági kísérlethez is vezethet. A Kenézy kórház sürgõsségi osztályáról addig egyetlen "kísérletezõ" sem távozhat, amíg nem látta õt pszichiáter.

- Segíteni csak annak lehet, aki kéri. A páciens együttmûködése és akarata nélkül nincs gyógyulás. Ha kell, gyógyszerterápia a megoldás. De van, hogy terápiaként nagyon hasznos egy-egy beszélgetés is.

Mi nem tudunk csodát tenni és a jelentkezõk problémáit sem tudjuk megoldani. Abban viszont sokat segíthetünk, hogy a hozzánk forduló visszanyerje az erejét, önbizalmát és önismeretre tegyen szert. Mert minden krízisben ott van a továbblépés lehetõsége. A gondozás kivezeti a beteget a nehéz helyzetbõl, ha nem esik bele az önsajnálatba, ha nem mástól várja a megoldást - tette hozzá Vasas Laura.


A munkahelyüket féltik


Bár számszerûen nincs több telefonhívás, érzik a válság hatását a Debreceni Lelkisegély Telefonszolgálat munkatársai. A megjelenõ problémák többrétûek. Konfliktusok adódnak a gazdasági nehézségekbõl: sokan féltik a munkahelyüket vagy a kilátástalan anyagi helyzet taglózza le õket. A tapasztalatok szerint nyáron sok fiatal telefonál. A legnagyobb gondjuk az, hogy míg mindenki nyaralni megy, õk ezt nem tehetik meg. Korábban ezek a fiatalok megpróbálták elõteremteni a költségeket. Ez man akadályokba ütközik, ugyanis kevés a diákmunka. Ráadásul a gyerekeket a szülõk nehéz anyagi helyzete is megviseli. - Ha egy kapcsolat évek óta rossz, az nagy lelki terhet jelent. Sok hívás érkezik olyanoktól is, akik nem tehetik meg, hogy elváljanak, mert lehetetlen, hogy külön egzisztenciát teremtsenek - mondta Rénes László, a telefonszolgálat titkára.

 

Depresszió gyakori tünetei:

 

  • Csökkenõ figyelem
  • Fogyatkozó önbizalom
  • Érdektelenség
  • Bûntudat
  • Pesszimista jövõkép
  • Csökkenõ koncentráló-képesség
  • Alvászavar
  • Csökkenõ étvágy
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!