2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Húszéves csúcson a foglalkoztatottságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-27 10:24:10
Öt éve nem voltak annyira kedvezõek a munkanélküliségi adatok, mint az elmúlt hónapokban. A statisztikai hivatal szerint tavaly november és január között 8,9 százalékra csökkent a munkanélküliség. Közben tovább nõtt a foglalkoztatottság is. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelõs államtitkár szerint az elmúlt években elindított foglalkoztatási programoknak köszönhetõek a javuló számok.

Saját maguk pörkölik a kávét abban a fõvárosi kávézóban és étteremben, amely fél éve nyitotta meg kapuit a vendégek elõtt, a fejlesztés költségeinek egy részét pedig az állam állta – vissza nem térítendõ támogatásként.

Bottyán István, a Tópart kávézó ügyvezetõje a Duna Híradónak elmondta, tavaly munkahelyteremtõ pályázaton 29 millió forintot nyertek. Ennek eredményeképpen nyithatták kávéházukat és éttermüket a budapesti Városligetben, a történelmi korcsolyacsarnokban. A támogatással huszonkét munkahelyet tudtak teremteni, és idén további bõvítést terveznek egy nyári szabadidõs sportkomplexum megvalósításával.

Országosan is nõtt a foglalkoztatottság, hiszen 2013 novembere és 2014 januárja között 4 millió 30 ezer embernek volt munkája, ilyen jó adatot utoljára több mint húsz éve mértek. Egy éve 175 ezerrel, négy évvel ezelõtt pedig 280 ezerrel dolgoztak kevesebben.

A kormány szerint elsõsorban a versenyszférában, azon belül is fõként a feldolgozó iparban, a kereskedelemben és az építõiparban növekedett a munkahelyek száma. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelõs államtitkár szerint az elmúlt években elindított foglalkoztatási programoknak köszönhetõek a javuló adatok.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselõje a munkahelyvédelmi akció terv kapcsán bevezetetett különbözõ járulékkedvezményekre, illetve az elsõ munkahelygarancia programra emlékeztetett. Utóbbi keretében most is 16 ezer pályakezdõ fiatal dolgozik, és a vállalkozóvá válást segítõ támogatással ugyancsak több ezer fiatal indult el a pályáján az elmúlt években – fogalmazott Czomba Sándor.

Miközben tovább nõtt a foglalkoztatottság, tovább csökkent a munkanélküliség. A statisztikai hivatal szerint tavaly november és január között 8,9 százalékra csökkent a munkanélküliség. Egy év alatt 94 ezerrel lett kevesebb, így már 400 ezer alatt van az álláskeresõk száma. Erre öt éve nem volt példa. Elemzõk szerint idén még tovább javulhatnak a munkaerõ-piaci statisztikák, ami fõként a várható gazdasági növekedésnek lesz köszönhetõ. A munkanélküliség csökkenésére számít Magyarországon az Európai Bizottság is. A testület legfrissebb elõrejelzése szerint idén és jövõre is több mint 2 százalékkal javul a magyar gazdaság teljesítménye. 150 ezer fiatal munkába állását segíti a kormányA nõk foglalkoztatásának bõvülését várják a GYED extrától

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!