2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Márciusi szigorítás: vaskos büntetés járhat, ha ezt nem tüntetik felForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-01 10:06:39
Egységesek lesznek a dohányzást tiltó, illetve a dohányzásra kijelölt helyet jelzõ táblák feliratai. Szombatig kötelezõ kihelyezni az egységes piktogramokat és a többnyelvû feliratokat – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

A dohányzásra kijelölt helyet jelzõ tábla mérete A4-es, a felsõ részben piros körben egy égõ cigaretta szimbóluma látható, alatta a felirat: Dohányzásra kijelölt hely – ismertette Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetõje. A felirat betûtípusa és mérete is adott, a szöveget pedig angolul, franciául, németül és oroszul is fel kell tüntetni.

A tiltó tábla esetében a szimbólum ugyanez, a cigaretta azonban egy piros vonallal át van húzva, és az alábbi feliratot is fel kell tüntetni: „A dohányzásról leszokáshoz segítséget kaphat, illetve törvényszegés észlelése esetén észrevételt tehet az alábbi telefonszámon: 06-40-200-493.” Alatta pedig egy honlapcím: „leteszemacigit.hu”

Demjén Tibor felidézte: a vonatkozó kormányrendelet 2013 februárjában született meg, volt tehát egy év felkészülési idõ a közforgalmú intézmények, helyek számára, hogy jól látható módon kihelyezzék a táblákat. Felhívta a figyelmet: a feliratok az antsz.hu honlapról is kinyomtathatók, pár száz forintért pedig laminálhatók.

Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy több mint 80 féle jelzés volt használatban, elõfordultak 3-4 cm-es kis matricák is, a cél pedig, hogy egységes, valóban jól látható feliratok kerüljenek a bejáratokhoz.

Aki személyesen felelõs a feliratok kihelyezéséért, mulasztás esetén 100-250 ezer forintig büntethetõ, az intézmények, gazdasági társaságok, üzemeltetõk pedig 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedõen bírságolhatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!