2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Elindultak a MÁV legújabb vonatai MagyarországraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-01 10:49:15
A motorvonatok annak a 42 darabos flottának az elsõ jármûvei, amelyrõl a MÁV-Start és a Stadler még 2013 márciusában írt alá szerzõdést.

A tervek szerint a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs, Budapest-Esztergom, Budapest-Szob, Budapest-Veresegyház-Vác és Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon közlekednek majd.

Kigördült az elsõ két készre szerelt, a MÁV-START Zrt. megrendelésére készült FLIRT motorvonat a Stadler Rail Csoport bussnangi üzemébõl, és elindult mintegy 1000 km-es útjára Magyarországra. Az összekapcsolt jármûveket mozdony vontatja Ausztrián keresztül Budapestre, és várhatóan pénteken meg is érkeznek a fõvárosba. Az új vonatok annak a 42 darabos flottának az elsõ jármûvei, amelyrõl a MÁV-START és a Stadler még 2013 márciusában írt alá szerzõdést. Magyarországra érkezését és a szokásos üzembe helyezési munkálatokat követõen az új jármûvek szigorú hatósági próbafutásokon vesznek részt, amelyek sikeres teljesítése után utasforgalomba is állnak.

 

FLIRTA MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. közös ajánlatkérõként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást korszerû alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzést a Stadler Bussnang AG nyerte meg, amelynek keretében a svájci jármûgyártó 42 darab egyáramnemû alacsonypadlós elõvárosi illetve regionális villamos motorvonatot gyárt a MÁV-START részére. A szerzõdés értelmében az elsõ két motorvonatot 2014 októberéig kell átadni a Stadlernek, de a gyártó mindent megtesz annak érdekében, hogy az új jármûvek minél korábban forgalomba állhassanak. Az utolsó jármûveket legkésõbb 2015. szeptember 30-ig adja át utasforgalomra kész állapotban a Stadler. Az új elõvárosi vonatok a 2005-ben beszerzett FLIRT flottától eltérõen kék-fehér-sárga fényezést kapnak, amely illeszkedik a MÁV csoport jármûállományánál általánosan alkalmazott színvilágba. A leszállított 42 új jármûvel együtt a MÁV-START kötelékében már 102 korszerû FLIRT motorvonat közlekedik majd.

Az új jármûvek a jelenlegi tervek szerint a Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Pusztaszabolcs, Budapest–Esztergom, Budapest–Szob, Budapest–Veresegyház–Vác és Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon közlekednek majd. A FLIRT motorvonat egyébként a Stadler legsikeresebb terméke, az elmúlt években a cégcsoport több mint 940 ilyen típusú motorvonat gyártására kapott megbízást 14 országból.

 

Az akadálymentesített jármûvek összesen 211 ülõhellyel rendelkeznek, végsebességük pedig 160 km/óra. A motorvonatok a kor követelményeinek megfelelõen korszerû utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyedén használható mosdóval, WIFI-vel, illetve mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek. A jármûveket a gyártó ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel is ellátja, amely lehetõvé teszi, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon is 160 km/h sebességgel közlekedhessenek.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!