2024. április 24. Szerda, György.
 
Elemzõk: biztató jelek az iparbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-07 10:03:20
Az idei év biztatónak ígérkezik az ipari termelésben az MTI által megkérdezett elemzõk szerint, a K&H Bank legalább 5 százalékos, míg a TakarékBank 6 százalékos növekedést vár a kibocsátásban.

Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje rámutatott: a várakozásokat meghaladó mértékben, 6,1 százalékkal nõtt az ipari termelés 2014 januárban az egy évvel korábbihoz képest, az elemzõi konszenzus 5 százalék volt. Kiemelte, hogy az adatok éves és havi összevetésben egyaránt elég jelentõs növekedést mutatnak, ami azért fontos, mert az elõzõ három hónapban folyamatosan visszaesést mutatott az ipar.

Az ipari termelés az idei év elsõ negyedévében erõs lehet, mivel a konjunktúraindexek Európában kedvezõek - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a kiugró eredményben részben a 2013-as alacsony bázis hatása is szerepet játszott. A K&H Bank elemzõje negyedéves szinten 2-3 százalékos, míg az év egészére legalább 5 százalékos növekedést vár az iparban, de nem tartotta elképzelhetetlennek a kibocsátás 6-8 százalékos bõvülését sem.  "Az év második felében majd kiderül, hogy tud-e még magasabb fokozatba kapcsolni a termelés, ez most még nem látszik" - mondta.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzõje az MTI-hez eljuttatott kommentárjában szintén kiemelte, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben nõtt az ipar teljesítménye. Hozzátette, hogy a gyorsulás döntõen a jármûgyártás felfutásának köszönhetõ, ugyanakkor az energiatermelés visszaesése az enyhe idõjárás miatt továbbra is visszafogja az ipar kibocsátását.

Az idei év igen biztatónak ígérkezik, mind a külsõ, mind a belsõ kereslet jelentõsen élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása, a hazai autógyártás mintegy 40 százalékkal növekedhet a tavalyi évhez képest - írta. Véleménye szerint kedvezõ teljesítményt nyújthat a vegyipar és a gépipar is, valamint az év második felétõl két új üzem átadásának köszönhetõen a gumigyártás. Ugyanakkor kérdésesnek tartja, hogy az számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni.

Suppan Gergely szerint az ipar idei várható kedvezõ teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, csakúgy, mint az elmúlt hónapokban meredeken emelkedõ új megrendelések és rendelésállományi adatok. Ez alapján 2014-ben 6 százalékos növekedést vár a TakarékBank szakértõje, a következõ hónapokban pedig nem tartaná meglepõnek akár a kétszámjegyû növekedést sem.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a konjunktúramutatók azt igazolják, hogy a gazdasági növekedés egyre inkább az árakra is nyomást fog gyakorolni 2014-ben, ami a várható kamatpályát érdemben befolyásolhatja. Hozzáfûzte: a felmérésekben látható, hogy az értékesítési árak várható alakulását jelzõ alindex ha kis mértékben is, de emelkedni kezdett az idei év elején. Ha ez a trend folytatódik, az azt jelzi, hogy a gazdasági kibocsátás lassan megközelíti, vagy meg is haladja a potenciális szintjét, ami az árstabilitást ismét veszélybe sodorhatja.

A szakértõ szerint a KSH számai megerõsítették azt az alapvetõ nézetet, hogy a termelési volumen tavaly év végi csökkenése csak technikai hatásokkal, szezonalitással áll összefüggésben, a visszarendezõdés pedig gyorsabb volt a vártnál.  Az ING elemzõjének elõrejelzése szerint az ipari termelés 4-5 százalékkal emelkedhet az idén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!