2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Nemzetközi megfigyelõk kísérhetik figyelemmel az áprilisi voksolástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-08 20:10:19
Nemzetközi megfigyelõk kísérhetik figyelemmel az áprilisi országgyûlési választás menetét, ehhez nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál.

A választási eljárásról szóló törvény lehetõséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselõje a választások megfigyelése céljával figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelõ többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak és felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre.

A nemzetközi megfigyelõ eközben nem zavarhatja és nem befolyásolhatja a választási eljárást és a választási szervek tevékenységét, és köteles a tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelõknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amely a nemzetközi megfigyelõk nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n közzé is teszi.

Magyarország az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) 1990-es koppenhágai dokumentumának aláírójaként kötelezettséget vállalt arra, hogy az országban tartandó választásokra megfigyelõket hív más EBESZ-államokból. Az EBESZ választási megfigyelésben részt vevõ intézménye az ODIHR, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája, illetve az EBESZ parlamenti közgyûlése.

Az EBESZ ODIHR elsõ delegációja a választások kitûzését követõen januárban járt Magyarországon, találkozott a választási szervek, pártok, bíróságok képviselõivel. Ennek alapján döntöttek úgy, hogy az áprilisi országgyûlési választásokon korlátozott választási megfigyelést végeznek, várhatóan 10-15 embert küldenek.

Az EBESZ ODIHR végzi a világon a legtöbb választási megfigyelést, választási szakértõi tanácsokat adnak azoknak az országoknak, ahol a demokratikus átalakulás még folyamatban van vagy a kormányzat úgy ítéli meg, bizonytalan a választás szabályossága és tisztasága. Ekkor az EBESZ - felkérésre - megjelenik, és megfigyeli a választásokat.

Hosszú és rövid távú megfigyeléseket tart: a hosszú távú megfigyelésen az egész választási eljárást követi nyomon, a rövid távún pedig (ez az úgynevezett értékelõ misszió) csak a választást közvetlenül megelõzõ rövid idõszakra küldi el megfigyelõit. Az értékelõ misszió a hagyományos választási megfigyelõ missziónál rövidebb idejû és alacsonyabb létszámú misszió.

Az EBESZ a látottak és tapasztaltak alapján javaslatot fogalmaz meg, miként lehetne javítani a választási igazgatásban közremûködõk munkáját.

Az EBESZ a 2002-es országgyûlési választáson már rövid távú megfigyelésen vett részt, a 2006-os országgyûlési és a 2009-es európai parlamenti választásra pedig nem érkeztek EBESZ-megfigyelõk. A 2010-es országgyûlési választásra értékelõ missziót küldött az EBESZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!