2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Félmilliárdot költenének a távfûtés hõveszteségének csökkentésére PécsenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-09 08:10:08
Mintegy 568 millió forintos beruházással csökkentené az idén Pécs távhõrendszerének szállítási veszteségét a városi szolgáltató Pétáv Kft.

A társaság ügyvezetõje, Vida János egy, az energiatakarékossági világnap alkalmából fogyasztói képviselõknek, valamint szakmai szervezetek küldötteinek rendezett konferencián elmondta: ha a cég a projekthez megkapja az igényelt 253 millió forintos pályázati támogatást, a város tizenegy pontján cserél ki elavult vezetékszakaszokat, amellyel éves szinten legalább 40 millió forint megtakarítást érhet el.

Hozzátette: a munkálatok elvégzése sürgetõ feladat, mert a társaságnak az elmúlt években jelentõs többletköltséggel járt ezen vezetékszakaszok üzemeltetése, meghibásodásainak elhárítása.

Az ügyvezetõ kitért arra, hogy a tervezett beruházás részét képezi az Ércbányász lakótelep csatlakoztatása a távhõhálózathoz, ennek eredményeként újabb 100 lakásban élvezhetik a távhõ elõnyeit.

Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat arra törekszik, hogy a városban ne emelkedjen, sõt, inkább csökkenjen és tartósan alacsony maradjon a távhõ ára, ennek érdekében folyamatos fejlesztésekre van szükség.

Emlékeztetett rá, hogy a Pécsi Hõerõmû szalmatüzelésû blokkjának tavaly novemberi átadásával Pécs lett az elsõ nagyváros, ahol a távfûtött épületek hõellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelõanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják, a Pétáv pedig a közelmúltban félmilliárd forintos, a hõközpontok korszerûsítését érintõ beruházásba kezdett a hatékonyság növelése és a takarékosság jegyében.

Az 51 százalékban a pécsi önkormányzat és 49 százalékban a Pannon Hõerõmû tulajdonában lévõ, 186 dolgozót foglalkoztató Pétáv 31 ezer 300 lakást és mintegy 450 intézményt, gazdasági szervezetet lát el hõenergiával. A távfûtött lakásokból 21 ezernél végezték el a fûtéskorszerûsítést és a külsõ hõszigetelést, a többinél erre a következõ európai uniós költségvetési idõszakban nyílhat lehetõség.

A Pétáv 2012-ben és 2013-ban egyaránt mintegy 8 milliárd forint árbevételt ért el, nyeresége az elõzõ évi 123 millió forint után tavaly 126 millió forint volt. A társaság kintlévõsége 1,3-1,4 milliárd forint, ezen összeg jelentõs része a Pécsi Tudományegyetem tartozása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!