2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A választás legfontosabb határidõiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-10 20:03:20
A választáshoz kapcsolódó határidõket, határnapokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitûzést követõen, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidõk.

Május 25-ére írta ki az Európai Parlament (EP) magyar képviselõinek választását Áder János köztársasági elnök szombaton. A választáshoz kapcsolódó határidõket, határnapokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitûzést követõen, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidõk. A mintegy nyolcmillió, magyarországi lakóhellyel rendelkezõ választópolgárnak a március 28-ai névjegyzéki állapotnak megfelelõen április 7-éig kell kézhez kapnia az értesítést arról, hogy felvették a névjegyzékbe. Aki nem kapja meg, a jegyzõnél (a helyi választási irodában) új értesítõt igényelhet. A választási eljárási törvény szerint a hivatalos kampány a választást megelõzõ 50. napon (ez most április 6.) kezdõdik, ez azt is jelenti, hogy az erre a célra felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az idõszakban lehet elkölteni.

A választáson indulni szándékozó pártok április 7-étõl kaphatják meg az aláírások gyûjtésére szolgáló ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától(NVI). Az EP-választáson az a párt állíthat országos listát, amely a választás elõtti 34. napig összegyûjt 20 ezer érvényes ajánlást. A határidõ azonban április 21-én, húsvéthétfõn járna le, amely munkaszüneti nap. A választási eljárási törvény lehetõséget ad arra, hogy ha a határidõ munkaszüneti napon jár le, akkor a közigazgatási és igazságügyi miniszter a határidõ lejártának naptár szerinti dátumát az azt megelõzõ vagy követõ munkanapra állapíthatja meg. Így tehát a dátumot a miniszteri rendelet tartalmazza majd. Az országos listát a Nemzeti Választási Bizottságnál kell bejelenteni addig az idõpontig.A választáson listát állító pártok delegáltakat küldhetnek a választási bizottságokba, a delegáltak bejelentésére május 9-éig van lehetõség. Ha az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ állampolgára (valamivel több mint százezer ilyenrõl tud az NVI) hazája helyett inkább a magyar pártok listájára szeretne szavazni, akkor május 9-én 16 óráig kérheti felvételét az itteni névjegyzékbe. A névjegyzékbe vétel lezárulta után (legkésõbb május 10-éig) az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor az anyaországában törlik a választót a névjegyzékbõl, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon. Ugyancsak május 15. a határideje a külképviseleti megfigyelõk bejelentésének: a listát állító pártok megfigyelõket küldhetnek a külképviseletekre a szavazás törvényességének ellenõrzésére.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarországon, de az ország 97 külképviseletének valamelyikén szeretne voksolni, május 17-éig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét. Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, május 23-áig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az európai parlamenti választáson csak este 10 óra után kezdi közölni az elõzetes tájékoztató adatokat a Nemzeti Választási Iroda, mert meg kell várnia, amíg minden uniós szavazókört bezárnak. Az EP-választásnál az az uniós elõírás, hogy csak akkor hozható a voksolás eredménye nyilvánosságra, ha a 28 tagállam összes szavazókörében befejezõdik a szavazás. Lengyelországban és a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken magyarországi idõ szerint csak este 10 órakor fejezõdik be a voksolás. Ezért, bár a szavazóköröket Magyarországon már este 7 órakor bezárják, és elkezdik összeszámolni a voksokat, az NVI csak este 10 óra után kezdi majd közzétenni internetes oldalán (www.valasztas.hu) az EP-választás elõzetes tájékoztató adatait. Az este 10 órakor közölt tájékoztató adatok a szavazatösszesítés akkori állapotát mutatják majd meg. Így ha kevesen mennek el szavazni, akkor már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat hozhat nyilvánosságra az NVI.

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 29.) és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, várhatóan a szavazás utáni hatodik napon, május 31-én.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!