2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Drága a sárga csekk - mutatjuk, mi a jobb megoldásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-11 08:34:44
A lakosság közel 80 százaléka a mai napig postai csekkel fizeti számláit, pedig ma már sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldások is léteznek.

Ráadásul még pénzvisszatérítést is kaphatunk, ha hitelkártyánkról csoportos beszedési megbízással rendezzük például közüzemi vagy egyéb számláinkat.

Itt a hónap eleje, érkeznek a fizetések, a postán pedig tömött sorokban állunk, hogy befizessük a csekkeket. Annak ellenére, hogy ma már egyre több lehetõségünk lenne kényelmesebben, olcsóbban rendezni a havi számláinkat, a többség mégis ragaszkodik a megszokott fizetési módhoz. Pedig a készpénzhasználat nemcsak jelentõs társadalmi költségekkel jár, de a szolgáltatóknak is sokkal többe kerül feldolgozni a sárga vagy fehér csekken befizetett összegeket, mint az elektronikus úton beérkezõket. Ezért a papíralapú befizetések okozta "láthatatlan" többletköltséget szétterítve mindenki megfizeti - azok is, akik például csoportos beszedési megbízással rendezik számláikat.

Sokan nem csak megszokásból ragaszkodnak a csekkes fizetéshez, hanem mert ingyenesnek gondolják, szemben például a csoportos beszedési megbízásokkal. Pedig a csekkek csak látszólag ingyenesek, hiszen a beszedõ számára rendkívül drága ezeket feldolgozni. Így a számlán szereplõ összegbe már a papíralapú befizetések többletköltsége is be van építve. Ezen felül a fogyasztónak is idõigényes minden hónapban a postára rohangálni, ilyenkor nagyobb összegû készpénzt magához venni. Azt pedig már mindenki tudja, hogy a postán elképesztõen drága kártyával fizetni; hitelkártyával pedig végképp nem, mivel készpénzfelvételnek minõsül, így az egyszeri magas készpénzfelvételi díj mellett azzal is számolnunk kell, hogy a kamat azonnal ketyegni kezd. A csekkek továbbá az "elfelejtés" lehetõségét is magukban hordozzák, elkallódhatnak, újat kell kérni, így megvan az esélye, hogy a késve befizetett csekkek után késedelmi kamatot kell fizetnünk. A hitelkártya-tulajdonosoknak sem érdemes tartozásukat postai úton rendezni, mivel a bankok többsége néhány száz forintos költséget is felszámol ezért.

46978_26-folyoszamla_csob.jpg

Mindezek ellenére a lakosságnak körülbelül 75 százaléka még mindig csekken fizeti be a számláit az MNB statisztikái szerint. Kérdésre a Magyar Posta Zrt. is azt nyilatkozta, hogy a készpénzátutalási megbízás (sárga csekk) használata a lakossági ügyfelek körében továbbra is töretlenül népszerû fizetési mód (indoklásuk szerint azért, mert az ügyfeleknek maga a Magyar Posta nem számít fel díjat a csekken történõ befizetés után, valamint 2700 postafiókjával a legjelentõsebb pénzforgalmi szolgáltató, így a legkisebb településen élõk könnyen hozzáférhetnek szolgáltatásaikhoz).

Szolgáltatói oldalról Magyarország vezetõ energetikai vállalatcsoportja, az E.ON megkeresésre azt nyilatkozta, hogy vállalatainál a befizetések 71 százaléka csekken érkezik, a többi befizetés pedig csoportos beszedés és banki átutalás útján. A telefon-, internet- és tv-szolgálató UPC-nél kicsit jobb az arány: elõfizetõik kétharmada használja még a postai sárga csekkes befizetést és egyharmaduk tért már át valamilyen korszerûbb és kényelmesebb elektronikus befizetési megoldásra (csoportos beszedés, Díjnet, banki átutalás, honlapjukon keresztül bankkártyával vagy OTP készpénzautomatán keresztül). Nyilatkozatukban azt is elmondták, hogy az elektronikus befizetések aránya az elmúlt években folyamatosan növekszik. A Magyar Telekom ügyfelei számlafizetésk szokásaira vonatkozóan nem tett közzé adatot, de azt elmondták, hogy ügyfeleiknek "biztosítják a készpénzkímélõ, kényelmes, bárhonnan és bármikor elérhetõ online számlamegtekintési és fizetési lehetõséget a Távszámla szolgáltatással".

A közüzemi és egyéb szolgáltatások számláinak készpénzmentes fizetésére való áttérés mind a szolgáltatók, mind a fogysztók számára kedvezõbb lenne. Nemcsak idõt, de pénzt is megspórolhatunk vele, ha elektronikus csatornákon rendezzük a tartozásunkat. Erre több lehetõség is van már. Ha továbbra is szeretnénk meghagyni magunknak a befizetés idejének megválasztásának szabadságát, akkor választhatjuk a "sima" banki utalást. Azonban vegyük figyelembe, hogy ennek szinte minden esetben magasabb költsége van, mintha csoportos beszedési megbízást állítanánk fel folyószámla vagy hitelkártya oldalon. Összehasonlítva az átutalási díjakat, valamint a csoportos beszedés díjait (folyószámla oldalon) azt láthatjuk, hogy sima utalásként indítani szinte mindig többe kerül, mintha felhatalmazást adnánk a banknak a beszedési megbízás teljesítésére. Az OTP Tempó csomagjában például havonta 5 db számlát, átlagosan 10 ezer forint értékben egyesével átutalgatni 1 390 forintba kerülne összesen, addig ha automatikusan teljesülnek csoportos megbízással, akkor csak 320 forintot vonnak le érte a számlánkról. Az MKB-nál ugyanígy az öt csekket fizetve átutalással összesen 950 forintot fizetnénk, addig csoportossal csak 195 forintot. Utalást a megvizsgált számlacsomagok esetén egyik banknál sem tudunk díjmentesen indítani, de a csoportos megbízást 3 pénzintézet is díjmentesen kínálja.

46978_26-hitelkartya_csoportos.jpg

Hitelkártyák esetén pedig azt tapasztalhatjuk, hogy azoknál a bankoknál, ahol lehetõség van hitelkártyáról indítani csoportos megbízást, az esetek többségében nem csak díjmentes, de ugyanúgy kaphatunk jóváírást is utána, mintha vásárolnánk. Ezen felül vannak olyan speciális kártyák, mint a Budapest Bank Fõgáz vagy UPC hitelkártyája, mely 6-6 százalék kedvezményt biztosít a számla végösszegébõl, ha a kártyáról csoportos beszedési megbízás útján egyenlítjük ki a tartozást. A Citibank pedig a Telekom ügyfeleinek kínál hasonló lehetõséget, a cég nevét viselõ hitelkártyával csoportos beszedéssel rendezett számlák végösszegébõl 10% jóváírást kínálnak ügyfeleiknek, a többi csoportos után pedig 1 százalékot.

A kedvezõ díjakon, jóváírások gyûjtésén felül további elõny, hogy megadhatunk limitet is, ami megakadályozza, hogy egy túlszámlázás esetén túl magas összeggel terheljék meg a számlánkat. Mivel a szolgáltató köteles 6 nappal fizetési határidõ elõtt kiküldeni a csekket, ezért ha nem értünk egyet a kiszámlázott tételekkel, még idõben le is tudjuk tiltani a befizetést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!