2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Itt a tavasz, most tízezreket spórolhatszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-12 08:31:20
A hónap elején az emberek többsége hajlamos sokkal inkább költekezõvé válni, mint amennyire általában. Pedig ha ilyenkor is okosan bánsz a pénzeddel, kevésbé lesz stresszes a hónap vége.

Arról nem is beszélve, hogy ez az elsõ tavaszi hónap, ezért érdemes már most elkezdeni felkészülni a nyárra.

Itt a tavasz, épp itt az ideje, hogy kialakíts egy új látásmódot és már most elkezdj spórolni a nyaralásodra. Ha már március elején elkezdesz takarékoskodni, több pénzt tudsz majd a nyaralásodra fordítani. Külön pontokba szedtük neked, hogyan spórolhatsz vásárláskor, utazás során, és szabadidõs tevékenységeid közben.

Mire figyelj vásárlásnál

1. Tényleg szükségem van erre? Sokszor olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged? Ahelyett, hogy hirtelen ötlettõl vezérelve megvennél felesleges dolgokat, várj pár órát vagy napot, és ha még mindig úgy érzed, anélkül nem élet az élet, menj vissza és vedd meg! Lelki szemeid elõtt végig lebegjen a hõn áhított nyaralás, ez hátha segít meghozni az okos döntést.

2. Add el felesleges cuccaidat! Ha mégis besétáltál a csapdába, emiatt olyan dolgokkal van tele a ruhás vagy épp konyhaszekrényed, amikre nincs szükséged, add el õket az interneten! Valószínûleg nem eredeti áron mennek majd el a termékek, de jobb, mint a semmi. Egyébként nem egy olyan esetrõl hallani, amikor valaki még keresett is használt háztartási kisgépének eladásán, szóval sosem lehet tudni.

3. Sajátmárkás termékek. Sokakban ellenérzést kelt egy-egy áruházlánc sajátmárkás termékének megvásárlása, általában gyanút keltõ a túl alacsony ár, attól tartanak, nem megbízható a minõség. Érdemes megvizsgálni a csomagoláson feltüntetett adatokat: az összetevõket és a gyártási helyet. Egyébként ezek esetében valójában arról van szó, hogy a láncoknak nem kell extra reklámköltséggel számolniuk ezekre a termékekre, így olcsóbban kínálhatják õket.

4. Leárazás és online rendelés. Nézd ki elõre, mit szeretnél megvásárolni, aztán állj lesben és figyelj! Általában elõbb-utóbb mindent leáraznak, és megveheted a kiválasztott terméket olcsóbban. Bár most már épp véget érnek az év eleji nagy akciók, online vásárlás esetén azért mindig találni efféle termékeket, sõt általában olcsóbban találsz meg a neten bármit, amit meg szeretnél vásárolni. Újítsd fel tavaszi ruhatárad online rendelt darabokkal! Azt is érdemes átgondolnod, nem olcsóbb-e, ha nagybevásárlásodat is online intézed: bejön-e a szállítási költség, a benzinköltséggel szemben. Ha nem érzed biztonságosnak ezt a vásárlási módszert, érdemes utána olvasnod, mikre kell figyelned.

5. Hitelkártya. Amennyire lehet, kerülni kell a felesleges kiadásokat, pláne amik figyelmetlenségbõl és nemtörõdömségbõl terhelik pénztárcádat. Például a hitelkártya helytelen használata esetén számos olyan költséged lehet, amit simán elkerülhettél volna: nem figyeltél a határidõre, vagy a negatív egyenleged késedelmi díjainak kamatai miatt nõ a költséged.

Mire figyelj a közlekedés során

6. Spórolj az autódon: az üzemanyagon és a parkoláson. Például a szomszédokkal szövetkezve elautózhattok a városszéli nagy áruházakba, ahol az óriási akciók eredményeképp olcsóbban intézhetitek például a nagybevásárlást. A benzinköltséget pedig eloszthatjátok egymás között. A parkoláson is tudsz spórolni: ha teheted, ne fizetõs parkolókban állj meg, inkább sétálj az ingyenes placcoktól, vagy számold ki, mi a drágább: ha a közösségi közlekedést használod - mert olyan messze találsz csak ingyenes parkolót -, vagy pedig kifizeted a parkolódíjat.

7. Sétálj és biciklizz! A közlekedésen akkor spórolhatsz a legtöbbet, ha biciklizel vagy sétálsz. A sétálásnál semmi költséged nincs, csupán sokkal korábban el kell indulnod bárhová mész is, sokkal hosszabb a menetidõ. A hivatalos álláspont szerint napi tízezer lépést kell megtenni minimum egészséged érdekében, ami körülbelül nyolc kilométer, így egyáltalán nem ártasz magadnak azzal, ha sétálsz egy kicsit munkába menet. A biciklizés már költségesebb, hisz az induló beruházáson túl nyilván lesz szervizköltséged, és az alkatrészekre is költened kell utólag. Viszont késõtavasztól nyárutóig biciklizhetsz, ez adott esetben minimum öt hónapnyi bkv bérletköltség kiesését jelenti, és az elsõ évben megvásárolt bicikli jövõ tavasszal is ott vár majd. Ha pedig nincsenek különleges elvárásaid, már két havi bérlet árából megvan a bringa.

Mire figyelj a szabadidõdben

8. Kerüld a költséges programokat! Hiába csábítanak barátaid egy jó koncertre, vagy egy menõ új étterembe, ha spórolni akarsz, ellen kell állnod a kísértésnek. Az egyes szórakozóhelyeken és vendéglátó egységekben minden az eredeti ár sokszorosába kerül. Olcsóbb, ha egyes esetekben vendégségbe, házibuliba hívod rokonaidat és barátaidat. Költséged ugyan így is lesz, de sok mutatós olcsó fogással várhatod õket, és megkérheted õket, gondoskodjanak õk az italokról. De itt a jó idõ, úgyhogy lassan piknikezni is indulhattok.

9. Járj könyvtárba! Ha most rászánod magad, hogy beiratkozz, kevesebb mint két könyv áráért egy egész éves olvasójegyet kaphatsz. Így a nyaralásra is elkezdesz spórolni és lesz honnan olcsón beszerezni a pihenéshez szükséges olvasmányokat, vagy útikönyvet. Valószínûleg többet kell majd várnod, míg az épp aktuális sláger könyvet elolvashatod, de pénzügyileg megéri. Különben meg a legtöbb helyen elõre fel lehet iratkozni a kívánt kötetre, és akkor rögtön lecsaphatsz rá, mihelyst az elõzõ kölcsönzõ visszavitte.

10. Vezetékes telefon. Figyeld meg és hasonlítsd össze vezetékes, illetve mobiltelefon számláidat, böngészd át a percdíj listát! Utána pedig végezz egy gyors kalkulációt! Elképzelhetõ, hogy teljesen feleslegesen fizetsz havidíjat, vagy számlát vezetékes telefonod után, hiszen olcsóbban megúsznád csak a mobillal. Vagy beszéld rá családtagjaidat, ha eddig velük beszéltél vezetékesen, hogy térjetek át az online telefonálásra. Interneten keresztül számos lehetõség közül választhatsz, például skype-olhattok.

11. Mindegyik tévécsatornára szükséged van? Mindegyik tévécsatornára szükséged van? Közeleg a jó idõ, egyre több idõt fogsz tölteni a szabadban. Elképzelhetõ, hogy így jóval kevesebb tévécsatornára lesz szükséged. Ebben az esetben érdemes felhívnod szolgáltatódat, mit tud ajánlani, hogyan lehet csomagot váltani és megszabadulni a felesleges adóktól, akár csak tavaszra és nyárra, már az sem elhanyagolható összeg. De a tévén más módszerekkel is spórolhatsz, például ha interneten keresztül nézed.

12. Szabadulj meg a káros szenvedélyektõl! Túl sok pénzbe kerül, és amúgy is túl nagy árat fizetsz érte, mert rögtön az egészséged is bánja, ha cigarettázol. Egy doboz cigi lassan ezer forint, ez napi eggyel számolva harminc egy hónapban, és körülbelül háromszázhatvanezer egy évben. Ugyanez a helyzet az alkohollal is, szórakozóhelyeken a röviditalok nagyjából ezer forinttól indulnak felfelé, és szerencse, ha ötszáz forint alatt kapsz egy korsó sört. Felszorozva, heti egy italozós estével számolva ez is óriási összeget eredményez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!