2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A NATO tagjaként Magyarország köteles részt venni a globális biztonság kialakításábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-12 20:32:36
Címkék: Bihari hírek, nato
A NATO tagjaként Magyarország kötelességei közé tartozik a globális biztonság kialakításában való részvétel "egy szabad és biztonságos holnap érdekében" - hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián, a Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi fogadáson.

A miniszter hangsúlyozta: ahogy most a figyelem központjába került az ukrajnai helyzet, az emberek felismerik a transzatlanti és közös NATO-álláspont fontosságát és szükségességét az európai biztonsággal kapcsolatban. Hende Csaba úgy fogalmazott, 15 évvel ezelõtt, tudtuk, bíztunk benne, hogy a NATO a Varsói Szerzõdés ellentéte lesz.

Magyarország az elmúlt években - a történelem legsikeresebb szövetségének tagjává válva - megtanulta, mi is a NATO. Mint az észak-atlanti szövetség alapelveit rögzítõ washingtoni egyezmény kimondja, a NATO megvédi közös értékeinket, a szabadság és demokrácia melletti elkötelezettségünket. A miniszter ugyanakkor megjegyezte, ezzel együtt a NATO olyan, amilyenné mi, tagok tesszük.

A honvédelmi tárca vezetõje azt mondta, hogy az utóbbi 15 évben a szövetség, s vele együtt Magyarország és a Magyar Honvédség is változott, alkalmazkodott a megváltozott világhoz. Az elmúlt évek bevetései során a magyar katonák sokat fejlõdtek, a hivatásos állomány rengeteget tanult a szövetségesektõl, és mostanra már magyar tisztek is szolgálnak az Amerikai Egyesült Államok Különleges Erõinek Parancsnokságán Afganisztánban - hangsúlyozta a miniszter.

Robert J. Riley, a nagykövetség ideiglenes ügyvivõje felidézte, hogy több mint 60 évvel ezelõtt az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetének megalakítóit az a vágy vezérelte, hogy valamennyi nemzet polgárainak biztosítsák a szabadságot és a békét.

Azóta e célért dolgoznak, missziókat is vállalva a világ több pontján. Ezekben a küldetésekben - mint kiemelte - Magyarország a csatlakozása óta kulcsfontosságú szerepeket vállalt. A magyar katonák 2003 óta Afganisztánban több jelentõs feladatot is teljesítettek. Kiemelte a tartományi újjáépítési csoport, illetve a kabuli nemzetközi repülõtér védelmét biztosító kontingens munkáját. Arra is kitért, hogy a NATO balkáni mûveleteiben a kezdetektõl fogva részt vesznek magyar katonák.

A missziós magyar szerepvállalások mellett az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivõje Magyarország egyéb vállalásait is méltatta. A pápai bázisrepülõtéren állomásozó Nehéz Légiszállító Ezredet a NATO egyik fontos projektje, az Okos Védelem (Smart Defence) sikeres példájának nevezte.

Robert J. Riley azt mondta, hogy számos évfordulót ünnepel idén a NATO, de a NATO tagállamok, köztük az Egyesült Államok számára kiemelt jelentõségû a magyar NATO-csatlakozás tizenötödik évfordulója.

Az ünnepi fogadáson többek között részt vett Benkõ Tibor vezérkari fõnök, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Siklósi Péter helyettes államtitkár, Szemerkényi Réka, a miniszterelnök biztonságpolitikai fõtanácsadója, Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium politikai igazgatója, a Magyar Honvédség több magas rangú tisztje, továbbá számos NATO-tagállam nagykövete, illetve katonai attaséja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!